Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Nové eurofondy pôjdu na elektronické služby i reformu verejnej správy

Ilustračné foto. Foto: TASR

Operačný program Integrovaná infraštruktúra, ktorý zastrešuje aj projekty v rámci informatizácie spoločnosti, v stredu (29.10.) schválila Európska komisia (EK).

Bratislava 30. októbra (TASR) – Rozvoj elektronických služieb pre občanov či prebiehajúca reforma verejnej správy. To sú jedny z priorít, na ktoré použije Ministerstvo financií (MF) SR prostriedky z eurofondov v programovom období 2014 až 2020. Operačný program Integrovaná infraštruktúra, ktorý zastrešuje aj projekty v rámci informatizácie spoločnosti, v stredu (29.10.) schválila Európska komisia (EK).

Rezort financií ako sprostredkovateľský orgán prioritnej osi Informačná spoločnosť mieni rozvíjať projekty Operačného programu Informatizácia spoločnosti z končiaceho sa programového obdobia 2007 až 2013, ale aj implementovať najnovšie trendy v oblasti digitálnej ekonomiky.

"Prostriedky budú investované do rozvoja elektronických služieb pre občanov a podnikateľov, riešenia komplexných životných situácií, cezhraničnej interoperability a zvýšenia dostupnosti údajov verejnej správy prostredníctvom otvorených dát," priblížil dnes tlačový odbor rezortu.

Zároveň bude prostriedkami informačných a komunikačných technológií podporená prebiehajúca reforma verejnej správy, vrátane ďalšieho rozširovania vládneho cloudu. Zabezpečiť by sa malo tiež pokrytie všetkých domácností širokopásmovým internetom s rýchlosťou minimálne 30 Mbit/s.

Ďalšími cieľmi operačného programu, ktoré riadi Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, sú podpora trvalo udržateľnej mobility, hospodárskeho rastu, tvorby pracovných miest a zlepšenie podnikateľského prostredia prostredníctvom rozvoja dopravnej infraštruktúry.