Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Nové moderné odbory Volkswagenu majú už vyše 6000 členov

Na snímke zľava predseda odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský, podpredsedníčka odborov Volkswagen Jolana Julkeová, člen výboru odborov Volkswagen Martin Mikula počas tlačovej konferencie o aktuálnej situácii odborov vo Volkswagene vo štvrtok 20. októbra 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Voľby ich vedenia by sa mali uskutočniť začiatkom budúceho roka.

Bratislava 20. októbra (TASR) – Nedávno založené moderné odbory Volkswagenu Slovakia už získali na svoju stranu vyše 6000 z približne 8000 členov pôvodnej odborovej organizácie v automobilke. Voľby ich vedenia by sa mali uskutočniť začiatkom budúceho roka. Spor s Odborovým zväzom (OZ) KOVO na čele s Emilom Machynom naďalej trvá, na súde je niekoľko žalôb a odbory Volkswagenu odmietajú zväzu sprístupniť účtovnú dokumentáciu.

Ľudia rozhodli. K včerajšiemu dňu sme mali viac ako 6000 hlasov, tie priebežne chodia a spracovávame ich. To znamená, že väčšina ľudí prestúpila z KOVO do moderných odborov. Urobili tak nie preto, že by boli pod nátlakom, ale preto, že majú slobodné a voľné rozhodovanie. My sme týchto ľudí zastupovali dlhé roky a sú pravdepodobne s našou prácou spokojní,“ uviedol zakladajúci člen nových odborov Zoroslav Smolinský na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.



Dodal, že sa im už ozývajú rôzne podniky a odborové organizácie, ktoré by chceli s modernými odbormi spolupracovať. Sami ich k sebe lákať nebudú, ale spolupráci sa nebránia.

Moderné odbory by chceli iniciovať voľby do svojich orgánov začiatkom budúceho roka. „Musíme zastabilizovať štruktúry, úplne demokratickým spôsobom. Prípravný výbor musí pripraviť konferenciu, na nej budú zástupcovia z jednotlivých prevádzok. Vyhlásia sa voľby a v nich sa ukáže, či máme podporu zamestnancov, alebo nie,“ opísal Smolinský.

Ďalšou úlohou bude podľa neho zastabilizovanie firmy ako takej. „Zamestnanci musia byť sústredení a vykonávať svoju prácu. Nesmieme si dovoliť žiadne škriepky medzi vedením spoločnosti, medzi zamestnancami. Budeme musieť v čo najkratšom čase reštartovať sociálny dialóg medzi vedením spoločnosti a zástupcami zamestnancov,“ priblížil.



Plánované spoločné stretnutie zástupcov vedenia automobilky, základnej odborovej organizácie a odborového zväzu sa v pondelok 17. októbra neuskutočnilo. „Dali sme vedeniu naše právne stanovisko, ako dal pán Machyna a, samozrejme, je diametrálne odlišné. Vedenie spoločnosti nechce byť miešané do tejto hry a chcú si počkať na súdne rozhodnutie, ako sa celá situácia vyvinie,“ informoval Smolinský.

OZ KOVO rozhodol 11. októbra o likvidácii najväčšej odborovej organizácie na Slovensku. Dôvodom má byť porušenie stanov, keď odbory vylúčili jedného svojho člena. Je ním Smolinského neúspešný protikandidát v májových voľbách podporovaný Machynom Koloman Kraslan. Smolinský za tým vidí mocenskú ambíciu vedenia zväzu ovládnuť ich odborovú organizáciu a snahu zmocniť sa jej majetku, ktorý presahuje milión eur. O tom, čo sa s ním stane po jej zániku, rozhodne súd.

OZ KOVO tvrdí, že Smolinský spoločne s výborom sústavne porušoval stanovy zväzu, zavádzal jeho orgány a nerešpektoval ani ich rozhodnutia. Podal naňho trestné oznámenie pre zavádzajúce, osočujúce a nepravdivé vyhlásenia na adresu zväzu a Machynu. Účtovných dokumentov, ku ktorým sa nevie dostať, sa bude domáhať súdnou cestou.