Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Nové pracovné miesta vznikajú pri raste ekonomiky nad 3 %

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Od roku 2000 klesol podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR medziročný rast HDP pod 3 % iba dvakrát, v roku 2000 predstavoval 1,4 % a v roku 2009 dokonca prepad ekonomiky o 4,9 %.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Slovenská ekonomika potrebuje rásť aspoň o 3 %, ak má zároveň vygenerovať nové pracovné príležitosti.

"Takýto rast by mal zaručiť tvorbu nových miest, a teda postupne priaznivo pôsobiť na situáciu na pracovnom trhu," vysvetlila pre TASR analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Podľa Ľubomíra Koršňáka z UniCredit Bank to potvrdzuje aj krátka slovenská história, v ktorej rast zamestnanosti odštartoval hrubý domáci produkt rastúci o 3 až 3,5 %. "Pomalší rast ekonomiky bol zvyčajne ťahaný výlučne rastom produktivity práce," dodal.

Od roku 2000 klesol podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR medziročný rast HDP pod 3 % iba dvakrát, v roku 2000 predstavoval 1,4 % a v roku 2009 dokonca prepad ekonomiky o 4,9 %, pričom v oboch prípadoch došlo v nasledujúcom období k stagnácii alebo poklesu zamestnanosti. V ostatných rokoch dochádzalo spravidla k rastu zamestnanosti, avšak Slovensko zažilo aj pokles zamestnanosti pri takmer 6-% raste HDP v roku 2008.

Ako upozornil Koršňák, pri poklese výkonu ekonomiky zvyčajne trh práce nasleduje tento pokles s odstupom jedného až dvoch kvartálov. Dôvodom zvyknú byť napríklad legislatívne obmedzenia zakotvené v Zákonníku práce. "V prípade, že firmám rastú objednávky, zvyčajne dochádza k náboru pracovnej sily v danom čase, prípadne ešte pred zvýšením produkcie," uzatvoril.