Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Nové reformy gréckej vlády majú priniesť 7 miliárd eur

Na kombosnímke grécky minister financií Janis Varufakis (vľavo) a grécky premiér Alexis Tsipras. Foto: TASR/AP

Zoznam reforiem, ktorý má grécka vláda dnes predložiť veriteľom, je takmer hotový. Dnes to uviedli zdroje z gréckeho ministerstva financií.

Atény 23. februára (TASR) - Zoznam reforiem, ktorý má grécka vláda dnes predložiť veriteľom, je takmer hotový. Dnes to uviedli zdroje z gréckeho ministerstva financií. Podľa mediálnych správ budú reformy zahŕňať opatrenia na boj s korupciou a daňovými únikmi a celkovo by mali priniesť vyše 7 miliárd eur. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Návrhy reforiem potom preskúmajú Európska komisia (EK), Európska centrálna banka (ECB) a Medzinárodný menový fond (MMF). A Euroskupina nakoniec rozhodne, či sú návrhy Atén dostatočné. Bez schválenia Euroskupiny a ratifikácie parlamentmi viacerých krajín eurozóny Atény nemôžu počítať s ďalšou finančnou pomocou.

Nemecký Bild dnes s odvolaním sa na informácie z kruhov gréckej vlády priniesol správu, že v liste, ktorý majú Atény zaslať veriteľom, sa počíta s tým, že nové reformy prinesú 7 miliárd eur. Grécka vláda chce napríklad zastaviť pašovanie benzínu, čo by do štátnej pokladne malo priniesť 1,5 miliardy eur. Boj proti pašovaniu cigariet by mal priniesť 800 miliónov eur. Ďalších 2,5 miliardy eur chcú Atény získať zo zdanenia bohatých Grékov a oligarchov a rovnako 2,5 miliardy eur z vymáhania daňových dlhov občanov a firiem.

Grécko si chce konkrétnymi reformnými plánmi zabezpečiť dohodu v spore s krajinami eurozóny o pokračovaní finančnej pomoci. Bez ďalšej pomoci krajine hrozí platobná neschopnosť. Ministri financií eurozóny sa v piatok (20. 2.) predbežne dohodli s Aténami na predĺžení pomoci o štyri mesiace, teda do konca júna. Predpokladom je, že grécka vláda dnes predloží zoznam konkrétnych reforiem, ktoré prispejú k plneniu podmienok aktuálneho záchranného programu. Veritelia prisľúbili flexibilitu v jednotlivostiach.