Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Novela konkurzného zákona zvýšila počet veriteľských návrhov

Zákon o konkurze a reštrukturalizácii po novelizácii z roku 2011 vraj priniesol niektoré skúsenosti, napríklad zvýšenie počtu tzv. veriteľských návrhov.

Bratislava 24. novembra (TASR) – Zákon o konkurze a reštrukturalizácii (ZoKR) po novelizácii z roku 2011, ktorá je účinná od 1. januára 2012, priniesol podľa slov advokáta venujúceho sa oblasti konkurzného práva Branislava Pospíšila po necelom roku fungovania v praxi niektoré skúsenosti, napríklad zvýšenie počtu tzv. veriteľských návrhov.

"Novelou zákona boli okrem množstva iných zmien otvorené tzv. veriteľské návrhy. Veriteľ má v súčasnosti možnosť iniciovať konkurzné konanie voči dlžníkovi aj v dôsledku potvrdenia svojej pohľadávky audítorom o tom, že ju vedie vo svojom účtovníctve. Tým sa mu otvárajú dvere iniciovať konkurzné konanie. To, samozrejme, v praxi zvýšilo počet veriteľských návrhov a vytvorilo tlak na dlžníkov, aby si riešili svoju platobnú schopnosť," uviedol pre TASR Pospíšil.

"A napriek tomu, že sa to ešte štatisticky dosiaľ významnejšie neprejavilo, som osobne presvedčený, že v ďalšom čase - najmä v budúcom roku, to vytvorí prirodzený tlak na dlžníka skôr vstupovať do reštrukturalizácie. Zároveň sa štatisticky zmení pomer veriteľských a dlžníckych návrhov," domnieva sa advokát.

Druhou významnou zmenou v novelizovanom ZoKR, ktorá nadobudne účinnosť až 1. januára 2013, je podľa neho otázka definovania úpadku vo forme predlženia. "Mechanizmus je postavený nie na tom, že by veriteľ mal právo podať návrh, ale na povinnosti dlžníka iniciovať konkurzné konanie, ak má záporné vlastné imanie," priblížil.

"V prípade, že dlžník túto povinnosť nesplní, jednak nastupuje jeho súkromno-právna zodpovednosť respektíve jeho štatutárnych zástupcov, ale v zásade aj trestno-právna zodpovednosť za nepodanie návrhu napriek zákonnej povinnosti," upozornil.

Táto povinnosť podnikateľom podľa Pospíšila prvýkrát vznikne 31. marca 2013. "Z vlastnej praxe viem, že jestvuje skupina dlžníkov – podnikateľov, ktorí test predlženia nespĺňajú a budú musieť riešiť proces buď formálnou reštrukturalizáciou, prípadne konkurzom, ale z pohľadu iniciovania návrhov zo strany dlžníka. Bude zaujímavé sledovať, akým spôsobom sa toto nové pravidlo prejaví v roku 2013," dodal Pospíšil.