Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Novela nariadenia umožní od roku 2015 zmenu výpočtu úrokov z omeškania

Na snímke minister spravodlivosti SR Tomáš Borec Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vyplýva to z návrhu Ministerstva spravodlivosti (MS) SR, ktorý by mala v stredu (22.10.) prerokovať a schváliť na svojej schôdzi vláda SR.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Novela vládneho nariadenia, ktorým sa vykonávajú niektoré ustanovenia Obchodného zákonníka (OZ), umožní od roku 2015 zmenu výpočtu úrokov z omeškania. Vyplýva to z návrhu Ministerstva spravodlivosti (MS) SR, ktorý by mala v stredu (22.10.) prerokovať a schváliť na svojej schôdzi vláda SR.

"V súčasnosti je predvoleným (defaultným) systémom výpočtu úrokov z omeškania systém tzv. fixných úrokov z omeškania a systém tzv. variabilných úrokov z omeškania je systémom opčným. Navrhovaná zmena právnej úpravy predpokladá zmenu týchto režimov tak, že systém tzv. fixných úrokov z omeškania bude systémom opčným a systém tzv. variabilných úrokov z omeškania systémom predvoleným," priblížil rezort spravodlivosti.

Do aplikačnej činnosti súdov táto zmena podľa MS SR však významnejšie nezasiahne, keďže v rámci sporových konaní je žalobca povinný skutkovo vymedziť uplatňovaný nárok, a teda tak ako doteraz zostane pre neho možnosť voľby medzi systémom fixným a variabilným.

"Ak prišlo k omeškaniu pred 1. januárom 2015, tak výška úrokov z omeškania sa riadi podľa predpisov účinných do 31. decembra 2014," konštatuje sa v prechodnom ustanovení návrhu legislatívnej normy.