Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Novela o cestnej doprave priniesla rovnosť podmienok v taxislužbe

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Novela o cestnej doprave reaguje aj na nové trendy v ekonomike spoločného využívania a podporuje digitálne platformy pri podnikaní v preprave osôb.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Novela zákona o cestnej doprave priniesla rovnosť podmienok vymáhateľných aj na zahraničných korporáciách, ktoré doposiaľ legislatívu nerešpektovali. Pre TASR to vo štvrtok uviedla prepravná platforma Liftago o slovenskej právnej norme, ktorá upravuje podmienky podnikania v taxislužbe od apríla tohto roka.

"Legálne podnikať a ponúkať digitálnu službu bolo možné aj podľa starého zákona, ďalšie efekty uvidíme s odstupom," dodáva platforma, ktorá je jednou z aktívnych prepravných platforiem na Slovensku. Do účinnosti nového zákona podľa nej nebolo, podobne ako doposiaľ v Českej republike, zabezpečené vyvážené podnikateľské prostredie.

Za pozitívum využívania moderných technológií v preprave osôb a tovaru označuje zvyšujúcu sa časovú aj finančnú dostupnosť služieb a rast multimodálnej mobility. Negatívom je podľa nej rastúci tlak zahraničných digitálnych platforiem na znižovanie ceny prepravy pod úroveň nákladov a nerovná konkurencia s verejnou dopravou.

Novela o cestnej doprave reaguje aj na nové trendy v ekonomike spoločného využívania a podporuje digitálne platformy pri podnikaní v preprave osôb. V rámci komplexnej úpravy obsahuje novú definíciu dispečingu, pod ktorým sa rozumie sprostredkovanie služieb prepravy, napríklad prostredníctvom telefónu, digitálnej platformy alebo iným spôsobom.