Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Novela o OZE: Smer sa nebude môcť pozrieť voličom do očí, tvrdí Chren

Martin Chren Foto: TASR/Martin Baumann

Martinovi Chrenovi sa pri zákone o podpore OZE nepáči ani fakt, že je prerokovávaný v skrátenom legislatívnom konaní.

Bratislava 14. decembra (TASR) – Schválením novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE) sa poslanci Smeru-SD už nikdy nebudú môcť pozrieť svojim voličom do očí. V Národnej rade (NR) SR to dnes vyhlásil poslanec SaS a bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva Martin Chren. Novela zákona o OZE je podľa neho gorilím energetickým zákonom, ktorý je robený v prospech konkrétnej finančnej skupiny.

Chren preto apeloval v pléne na poslancov vládnej strany, aby za takýto zákon nezahlasovali. "Ak budete hlasovať za tento zákon, už nikdy sa nebudete môcť pozrieť do očí svojím voličom a už nikdy im nebudete môcť povedať, že pre nich robíte viac ako pre finančné skupiny," povedal Chren. V rozprave k prvému čítaniu o tomto zákone podal procedurálny návrh, aby predkladateľ, minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD), právnu normu z rokovania parlamentu stiahol.

"Novela zbytočne zvyšuje administratívnu záťaž, zavádza nové sankcie, ale čo je najvážnejšie, je pokračovaním spisu Gorila," doplnil Chren. Počas svojho prejavu si preto položil na rečnícky pult pohár Coly. "Predsa piť Colu nie je trestné, zvlášť, keď sa rozprávame o gorilích zákonoch," podotkol. Chren takto poukázal na pasáž zo spisu Gorila, podľa ktorej sa mal údajne Robert Fico stretnúť v konšpiračnom byte s finančníkom Jaroslavom Haščákom a piť pri tom Colu. Fico v tejto súvislosti uviedol, že ak by aj spis Gorila bol pravdivý, pitie Coly nie je trestné.

Chrenovi sa pri zákone o podpore OZE nepáči ani fakt, že je prerokovávaný v skrátenom legislatívnom konaní. Na takýto zrýchlený režim nie sú podľa neho splnené podmienky. Napríklad ohrozenie bezpečnosti občanov Slovenska či hroziace hospodárske škody.

Ku kritike zákona o OZE sa pridali aj ďalší opoziční poslanci. Július Brocka z KDH ho označil za lúpež desaťročia. Podľa Zsolta Simona z Mostu-Híd je smutné, že v pléne počas rozpravy k takémuto zákonu sedí tak málo vládnych poslancov Smeru-SD. No ešte smutnejšie je, že zaň aj zahlasujú a odsúhlasia ho.

Predkladateľ zákona, minister Malatinský vo štvrtok (13. 12) uviedol, že nevidí žiadnu spojitosť medzi prijímaním novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie a finančnou skupinou. V zákone vidí priestor na znižovanie ceny elektriny. "To je náš zámer," zdôraznil Malatinský.