Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Novela o používaní elektronickej pokladnice sa vráti do výborov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Novelou zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice sa má do praxe zaviesť takzvaný systém e-Kasa.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Vládny návrh novely zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice sa vráti na prerokovanie hospodárskeho a tiež finančného výboru. Právna norma sa aktuálne nachádza v parlamente v druhom čítaní, bola už o nej otvorená rozprava.

Poslanec vládneho Smeru-SD Maroš Kondrót však v rámci procedurálneho návrhu požiadal o vrátenie novely na rokovania výborov. Plénum návrh odsúhlasilo.

"Chcem podať závažný pozmeňujúci návrh, ktorý je vhodné a potrebné prerokovať vo výboroch aj s opozíciou," odôvodnil Kondrót. Zároveň doplnil, že o tomto návrhu informoval predsedov hospodárskeho a finančného výboru a súhlasili s tým.

Novelou zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice sa má do praxe zaviesť takzvaný systém e-Kasa. Všetci používatelia registračných pokladníc majú byť napojení na portál finančnej správy. Cieľom rezortu je zefektívnenie kontrol finančnej správy, a tým aj účinnejší boj proti daňovým únikom. Od 1. júla budúceho roka tak majú byť všetci používatelia registračných pokladníc, teda napríklad hotely, reštaurácie, kaviarne či iní podnikatelia napojení na portál finančnej správy.