Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Novela zákona o DPH má umožniť rýchle vrátenie nadmerného odpočtu

Na snímke minister financií SR Peter Kažimír Foto: TASR Dano Veselský

Novela má nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2018.

Bratislava 15. mája (TASR) - Rýchle vrátenie časti nadmerného odpočtu, či oslobodenie humanitárnych darov. Takéto zmeny má priniesť novela zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH) z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorú dnes rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania. Novela má nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2018.

Zlepšiť podnikateľské prostredie na Slovensku má rýchle vrátenie časti nadmerného odpočtu. Nesmú však byť pri ňom pochybnosti o jeho oprávnenosti. "Daňový úrad na základe údajov z kontrolného výkazu môže platiteľovi dane vrátiť časť nadmerného odpočtu už pred samotným začatím daňovej kontroly," navrhuje MF SR s tým, že kontrola má byť zameraná už len na sporné faktúry. "Naďalej však ostáva zachovaná možnosť preveriť v rámci výkonu daňovej kontroly aj vrátenú časť nadmerného odpočtu," doplnilo ministerstvo v dôvodovej správe k novele zákona.

Odstrániť sa má dvojkoľajnosť pri predaji služieb v cestovnom ruchu konečným spotrebiteľom. Ako uviedol rezort financií, podľa súčasnej právnej úpravy zákona o DPH sa osobitná úprava zdaňovania prirážky môže uplatňovať len v prípade, ak je príjemcom služieb cestovného ruchu konečný spotrebiteľ. V zmysle judikatúry Súdneho dvora EÚ ale osobitnú úpravu zdaňovania prirážky musia členské štáty uplatňovať na každý predaj služieb cestovného ruchu bez ohľadu na to, kto je príjemcom týchto služieb. "Navrhovaná právna úprava rozširuje uplatňovanie osobitnej úpravy aj na prípady, keď príjemcom služieb cestovného ruchu je podnikateľ, ktorý kupuje balík služieb cestovného ruchu na účely svojho podnikania, či už na účely jeho ďalšieho predaja, alebo na účely pracovnej cesty," zdôvodnilo MF SR.

Novela má priniesť zmeny aj pri daroch, ktoré budú vyvezené do tretích štátov prostredníctvom Ministerstva vnútra SR ako súčasť humanitárnej a dobročinnej činnosti. Tieto tovary majú byť oslobodené od dane.

Cieľom novely je aj umožniť vyhotovenie súhrnnej faktúry v prípadoch, ak príjemca je zahraničnou zdaniteľnou osobou. "Úprava prispeje k zníženiu administratívnej záťaže platiteľov dane. Platný zákon o dani z pridanej hodnoty umožňuje vyhotovenie súhrnnej faktúry za nájom a dodávky elektriny, plynu, vody a tepla za obdobie 12 kalendárnych mesiacov, len ak príjemca plnenia je tuzemskou zdaniteľnou osobou," objasnilo MF SR.

Novelou zákona sa majú uskutočniť zmeny aj v ďalších oblastiach. Ide napríklad o zavedenie povinnosti pre zdaniteľné osoby, ktoré sú registrované podľa zákona o DPH podávať súhrnné výkazy, ak sa zúčastňujú na trojstrannom obchode. Ďalšou zmenou je zavedenie bezodkladného vrátenia zábezpeky daňovým úradom v prípade zrušenia registrácie pre daň.

MF SR tiež navrhuje rozšíriť vymedzenie investičného majetku na všetky stavby. "Ak dôjde k zmene použitia stavby v rámci 20-ročného obdobia stanoveného na úpravu odpočítanej dane, platiteľ dane bude povinný upraviť odpočítanú DPH, a to pri každom druhu stavby," doplnilo MF SR.