Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Novela zákona o poisťovníctve je v druhom čítaní

Národná rada SR v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

V súčasnosti odvod vo výške 8 % platia poisťovne len z PZP automobilov. Podľa rezortu financií je však potrebné tento odvod rozšíriť aj na ostatné odvetvia neživotného poistenia.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Odvod vo výške 8 % z povinného zmluvného poistenia (PZP) automobilov by sa mal rozšíriť na celú škálu neživotného poistenia. Počíta s tým novela zákona o poisťovníctve z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorú parlament poslal do druhého čítania.

V súčasnosti odvod vo výške 8 % platia poisťovne len z PZP automobilov. Peniaze idú na účet Ministerstva vnútra SR. Prostriedky z osobitného účtu rozdeľuje ministerstvo po prerokovaní s ministerstvom financií hasičským jednotkám. Podľa rezortu financií je však potrebné tento odvod rozšíriť aj na ostatné odvetvia neživotného poistenia.

Podľa MF SR je cieľom návrhu zákona podpora preventívnych opatrení smerujúcich k predchádzaniu vzniku škôd a zmierneniu negatívnych následkov už vzniknutých škôd prostredníctvom rozšírenia odvodovej povinnosti z odvetvia poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla na všetky odvetvia neživotného poistenia.

Novelou zákona sa rozširuje aj okruh subjektov, ktorým budú tieto finančné prostriedky určené. Správu odvodu časti poistného bude vykonávať daňový úrad pre vybrané daňové subjekty podľa daňového poriadku.