Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Novela zákona seniorom odkázaným na pomoc nepomôže, tvrdí Ghannamová

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Predsedníčka Združenia seniorských prijímateľov sociálnych služieb poskytla dnes pre TASR vyhlásenie.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Napriek protestom piatich organizácií, ktoré sa dlhodobo starajú o odkázaných seniorov, vláda v ďalšej z radu noviel zákona o sociálnych službách, ktorú dnes schválil parlament, neodstránila diskriminačné financovanie, nijako nezvýšila príspevok v odkázanosti, ktorý je nižší, než bol pred šiestimi rokmi a neprijala garanciu za dodržiavanie ústavných práv odkázaných seniorov. Takéto vyhlásenie poskytla dnes TASR predsedníčka Združenia seniorských prijímateľov sociálnych služieb Anna Ghannamová. Poskytovatelia služieb podľa novely dostanú ročný odklad od povinnosti prispôsobiť personálne štandardy a priestory pre bezbariérový pohyb. Budú mať čas do konca roka 2016. Novela podľa vyhlásenia nerieši nič z toho, čo prisľúbil minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter iniciátorom happeningu Odkázaní seniori prosia o pomoc, ktorý sa konal pred Úradom vlády SR 14. októbra. Odkázaným seniorom novela nepomôže.

"Minister vtedy osobne sľúbil, že bude rokovať o možnosti doplniť do novely lehotu, ktorou sa určí povinnosť samosprávy zabezpečiť pre odkázaného občana sociálnu službu – aby ľudia nezomierali bez pomoci samosprávy. Lehotu, ktorú dostala zo zákona preč poslankyňa smeru Jana Vaľová, takže povinnosť samosprávy postarať sa o odkázaného občana sa tak stala právne nevymáhateľnou," uvádza sa vo vyhlásení, podľa ktorého minister iniciátorom happeningu sľúbil aj zvýšenie príspevkov v odkázanosti, ktorého výška nestačí na mzdy opatrovateľov tak, aby bola na úrovni minimálnej mzdy, ktorej zvýšenie bolo nedávno schválené. Nesplnil ani sľub zaviesť povinnosť preplácať ošetrovateľské výkony sestier v zariadeniach sociálnych služieb.

Vláda a poslanci vládnej väčšiny tak podľa vyhlásenia odmietli garantovať ústavné práva odkázaných seniorov. Konkrétne právo na adekvátnu pomoc v núdzi. Teda, aby bol od 1. januára 2016 zvýšený príspevok v odkázanosti vo všetkých druhoch pobytových služieb pre odkázaných seniorov z maximálne 320 eur na 400 eur a aby vyplácanie tohto príspevku garantoval štát, keďže samospráva zlyháva.

Ďalej, aby bola dodržiavaná ústavou a antidiskriminačným zákonom garantovaná rovnosť občanov. Teda, aby odkázaný senior dostával na zabezpečenie sociálnej služby rovnaký podiel z verejných zdrojov bez ohľadu na to, či je umiestnený u verejného alebo neverejného poskytovateľa, "a nie, ako je to doteraz, že 'verejný' senior čerpá z verejných zdrojov dve tretiny a 'neverejný' jednu tretinu, ktorú dostáva oneskorene alebo vôbec", uvádza sa vo vyhlásení, podľa autorov ktorého zabezpečené nebude ani dodržiavanie ústavou proklamované právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť v rámci zdravotného poistenia. "Tak, že zákon uloží zdravotným poisťovniam povinnosť, a nie iba 'možnosť' preplácania všetkých druhov zdravotných úkonov, ktoré sa vykonávajú v sociálnych zariadeniach." Neverejní poskytovatelia nebudú mať na činnosť rovnaké podmienky ako verejní, čo sa podľa vyhlásenia dá zabezpečiť len zavedením rovnocenného financovania a odtrhnutím verejných sociálnych zariadení od rozpočtov zriaďovateľov.

"Je to hanba tejto vlády a poslancov vládnej väčšiny, že ich nezaujíma osud chorých, nevládnych a zomierajúcich seniorov," uviedla za autorov vyhlásenia Ghannamová. Pod vyhlásenie sa podpísala za Asociáciu poskytovateľov sociálnych služieb SR Milada Dobrotková, za Združenie seniorských prijímateľov sociálnych služieb Anna Ghannamová, Radovan Gumulák za Slovenskú katolícku charitu, Ján Gasper za Evanjelickú diakoniu SR a Ľubica Kočanová za Asociáciu sestier a pacientov.