Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Novela zákona obmedzí vývoz liekov zo SR, verí šéf lekárnickej komory

Farmaceutiká. Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Lieky od nás často smerujú do krajín západnej Európy, kde je ich cena vyššia.

Bratislava 25. augusta (TASR) - Novela zákona o liekoch by mala podľa prezidenta Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondreja Sukeľa výrazne obmedziť vývoz liekov zo Slovenska. Ten v mnohých prípadoch spôsobuje ich nedostupnosť pre pacientov. So zmenami, s ktorými prichádza ministerstvo zdravotníctva, je komora spokojná.

Súčasnú situáciu považuje Sukeľ za veľmi zlú. Poukazuje na to, že neustále rastie počet druhov liekov, ako aj počet balení, ktoré smerujú za hranice. "Lekárne majú problém dostať sa nielen k vzácnejším neurologickým, onkologickým, ale čoraz častejšie aj k bežným liekom, ktoré vyžaduje veľké množstvo pacientov," povedal.

Verí, že nová legislatíva pomôže reexport zastaviť. "Keď nie zastaviť, tak minimálne výrazne obmedziť, aspoň tie firmy, ktoré vznikli vyslovene na vývoz, pretože máme nejakých 140 distribučných licencií a reálne do lekární dodáva nejakých desať firiem, tak tie firmy by mali mať zásadný problém, pretože distribučná firma už nebude môcť svojvoľne vyvážať lieky," skonštatoval. Rovnako lekárne im ich nebudú môcť predávať. Odhaduje sa, že tak robilo 20 až 40 percent lekární.

Opatrenia, aké majú po novom platiť na Slovensku, nemala podľa Sukeľa doteraz žiadna krajina. "Uvidíme, čo prinesieme, aký vzor, ale napríklad opatrenie, aby lekárne nemohli dodávať lieky do distribučných firiem určené na vývoz, tak tie fungujú vo viacerých krajinách, to prinieslo zníženie reexportu. Poľsko teraz veľmi razantne pristúpilo k tomu a výrazne zakazujú vývoz liekov. To, čo sme zaviedli my, je relatívne nóvum," zhrnul.

Lieky budú môcť naďalej vyvážať držitelia ich registrácií i výrobcovia. "Bude závisieť na statočnosti jednotlivých držiteľov registrácií v SR, či v spolupráci s nejakou distribučnou firmou nezabezpečia vývoz liekov, ale zase sankcie sú natoľko vysoké pre držiteľov aj pre distribúciu, že sa jednoducho držiteľom registrácie neoplatí pustiť sa do takého druhu obchodu. Ale cestičky si vždy niekto dokáže nájsť," uzavrel Sukeľ.

Lieky od nás často smerujú do krajín západnej Európy, kde je ich cena vyššia. Tie potom chýbajú pre slovenských pacientov. Lekárnici začali od septembra minulého roku v spolupráci s viac ako 350 lekárňami monitorovať nedostatok liekov. Zaznamenalo sa vyše 6300 hlásení o nedostupnosti, išlo o 462 druhov liekov. Monitoring ukázal, že lieky chýbajú stále častejšie. K dispozícii neboli antipsychotiká, antibiotiká, antiepileptiká, antikoagulanciá aj onkologiká. Najčastejšie pacientom chýbali lieky Fraxiparine, Pradaxa a Eliquis.

Novela zákona o liekoch prináša viacero opatrení, ktoré majú zabrániť ich reexportu. Len vlani sa zo Slovenska vyviezli lieky asi za 280 miliónov eur. Po novom preto budú môcť tie, ktoré sú hradené z verejného zdravotného poistenia, vyvážať len ich výrobcovia a držitelia registrácií, nie distribučné firmy. Odhaduje sa, že asi 130 z nich lieky do lekární nedodávalo. Právnu normu už odobrila vláda, zaoberať by sa ňou mal parlament.