Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Novela zákona na ochranu pred ´šmejdmi´ uzavrela rokovací týždeň

Novela okrem iného posilňuje kompetencie Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI).

Bratislava 25. októbra (TASR) – Novela zákona, ktorou chce vládna strana Smer-SD bojovať proti takzvaným "šmejdom", uzavrela rokovací týždeň. Poslanci sa jej venovali v závere ôsmeho rokovacieho dňa 25. schôdze Národnej rady (NR) SR.

Na základe návrhu novely o ochrane spotrebiteľa pri podomovom a zásielkovom predaji z dielne poslancov Smeru-SD Antona Martvoňa a Otta Brixiho majú byť ľudia viac chránení pri kupovaní tovaru na predvádzacích akciách. Právna norma tak má byť podľa predkladateľov nástrojom boja proti takzvaným "šmejdom". Teda ľuďom, ktorí často nekalými praktikami alebo agresívnym spôsobom ponúkajú spotrebiteľom na predaj tovar na rôznych akciách. Zvyčajne sa ich obeťami stávajú dôchodcovia.

Novela tak okrem iného posilňuje kompetencie Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI). Po novom by mal ten, kto chce spraviť predajnú akciu, oznámiť inšpekcii, kde sa akcia koná a kto na nej predáva tovar. Okrem toho musí predložiť návrhy zmlúv, ktoré sa budú uzatvárať a tiež ceny, za aké bude výrobky predávať.

SOI bude môcť akciu prekontrolovať a pri nedodržaní podmienok ju zakázať. V prípade porušení týchto pravidiel sa zavádzajú právnou normou nové sankčné limity. Namiesto pôvodnej pokuty 3300 eur bude po novom možné uložiť sankciu vo výške 16.500 eur.

Poslanci sa najbližšie zídu v pondelok 28. októbra o 10.00 h. Diskutovať majú o sérii návrhov z dielne ministerstva zahraničných vecí, čaká ich aj diskusia o návrhu KDH, ktorý rieši rodinné podnikanie. V pondelok parlament hlasovať nebude, o prerokovaných bodoch má rozhodnúť v utorok 29. októbra.