Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Novelou zákona o hnojivách sa zjednoduší práca agropodnikateľov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Návrh novely zákona sa predkladá tak, aby neprišlo k bodovému znečisteniu pôdy a aby sa predišlo možnej kontaminácii podzemných vôd.

Bratislava 6. júla (TASR) - Prijatím novely zákona o hnojivách sa zjednoduší administratívna práca pre podnikateľov v pôdohospodárstve v oblasti hnojív a zabezpečí sa jednotná doba na spracovanie administratívnych úkonov za predchádzajúci kalendárny rok. Tvrdí to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v dôvodovej správe k návrhu novely, ktorú by mala schváliť v stredu (8. 7.) na svojej schôdzi vláda. Účinnosť novely sa navrhuje od 1. novembra 2015.

"Pri kontrolnej činnosti v teréne sa zjednoduší posudzovanie skutkového stavu pri aplikácii a skladovaní hnojív. Spracovanie evidencie predkladanej k administratívnej kontrole bude termínované, čo umožní úplnosť a sprehľadnenie kontrolnej činnosti vykonávanej Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym v Bratislave," priblížil agrorezort.

Návrh novely zákona sa podľa MPRV predkladá aj z dôvodu úpravy správnych aplikačných postupov tak, aby neprišlo k bodovému znečisteniu pôdy a aby sa predišlo možnej kontaminácii podzemných vôd s následným vstupom nežiaducich látok do potravinového reťazca a s tým súvisiacej úpravy ustanovení legislatívneho postupu pri povoľovaní, aplikácii a skladovaní sekundárnych zdrojov živín a kompostov.

"Požiadavka predložiť podmienky hospodárenia v tzv. zraniteľných oblastiach do zákona o hnojivách vyplynula zo záverov hodnotenia stavu implementácie dusičnanovej smernice na Slovensku zástupcami Európskej komisie, ktorá vyhodnotila stav ako neprijateľný a požiadala slovenské orgány o prijatie nápravy. Predložený návrh podmienok hospodárenia v zraniteľných oblastiach zohľadňuje odporúčania a požiadavky Európskej komisie," dodalo MPRV.