Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nových zamestnancov chcú prijímať firmy v SR, Rumunsku, ale aj Nemecku

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Naopak, prijímať nových ľudí neplánujú firmy v Grécku.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Zamestnávatelia v regióne Európa, Stredný východ a Afrika (EMEA) v 4. kvartáli tohto roka plánujú prijímať nových zamestnancov. Nových pracovníkov plánujú naberať najmä firmy v Rumunsku, ale aj v Nemecku. Naopak, prepúšťať zamestnancov plánujú podniky v Taliansku a utlmené náborové plány majú aj firmy v Grécku. "Nábor počtu nových pracovných síl hlásia zamestnávatelia v 19 z 24 krajín, je však zjavné, že zamestnávatelia majú neustále obavy z vplyvov dlhovej krízy v Grécku," uviedla spoločnosť Manpower na základe výsledkov prieskumu Manpower Index trhu práce, ktorý pravidelne zostavuje.

Slovenskí zamestnávatelia v 4. štvrťroku tohto roka plánujú prijímať nových zamestnancov. Nárast počtu nových pracovných síl očakáva 14 % zamestnávateľov, 7 % predpovedá ich zníženie a 79 % zamestnávateľov nepredpokladá žiadne zmeny. Na základe týchto údajov hodnota čistého indexu trhu práce pre Slovenskú republiku tak predstavuje kladných 7 %.

Najsilnejšie náborové aktivity v regióne očakávajú na nadchádzajúci štvrťrok zamestnávatelia v Rumunsku. Dopyt po nových zamestnancoch by mal rásť najmä v odvetví spracovateľského priemyslu, veľkoobchodu a maloobchodu. "Silný index v spracovateľskom priemysle je aj kľúčom k povzbudivej predpovedi v Turecku, kde takmer traja zamestnávatelia z 10 plánujú v budúcom štvrťroku nárast pracovných síl," uviedla spoločnosť Manpower.

Pre uchádzačov o zamestnanie majú povzbudivé správy aj zamestnávatelia v Nemecku. "V porovnaní s minulým štvrťrokom i v medziročnom porovnaní zostávajú náborové plány relatívne stabilné aj napriek miernemu poklesu indexu v spracovateľskom priemysle, ktorý je jedným z hlavných pohonov nemeckej ekonomiky," doplnila spoločnosť Manpower.

Pozitívny index bol aj vo Veľkej Británii. Bol však pozorovaný zostupný trend, kedy zamestnávatelia v šiestich z deviatich odvetví hlásia mierne oslabenie náborového prostredia.

Skromné pracovné príležitosti nájdu uchádzači o zamestnanie v Írsku a Španielsku. Zamestnávatelia v týchto krajinách však za posledné štyri štvrťroky hlásia po dlhšom čase krátenia počtu pracovných síl pozitívne náborové plány.

Naopak, prijímať nových ľudí neplánujú firmy v Grécku. "Zamestnávatelia tlmia svoje náborové plány v dôsledku vplyvu dlhodobej dlhovej krízy a po siedmich štvrťrokoch, kedy bol index stále pozitívny, sa teraz prepadol do negatívnych hodnôt," ukázal prieskum.

Rozdielne plány týkajúce sa prijímania nových zamestnancov sú aj v severských európskych krajinách. Pomalý nárast bol zaznamenaný v Nórsku a Švédsku, zatiaľ čo vo Fínsku bol index negatívny.

Do záporných hodnôt sa prepadol aj francúzsky index. Tamojší zamestnávatelia totiž podľa spoločnosti Manpower vyčkávajú na výsledky legislatívnych zmien, ktoré by mali priniesť väčšiu flexibilitu v náborovom procese. "Zamestnávatelia v stavebníctve očividne odkladajú náborové aktivity do obdobia, keď francúzska vláda dokončí opatrenia vedúce k posilneniu investícií do infraštruktúry," uviedol Manpower.

Za ostatnými zamestnávateľmi zaostáva dôvera talianskych firiem a tamojší trh práce veľa príležitostí neponúka. "Miera nezamestnanosti sa tu drží vysoko, predovšetkým medzi mladými ľuďmi a v posledných 19 štvrťrokoch sa index pohybuje v negatívnych hodnotách. Zamestnávatelia vo všetkých odvetviach, okrem dvoch, očakávajú v nadchádzajúcom období prepúšťanie pracovníkov," doplnila spoločnosť.

Ako uviedla spoločnosť, v regióne Európa, Stredný východ a Afrika (EMEA) bolo v rámci prieskumu týkajúceho sa náborových plánov oslovených viac než 20.000 zamestnávateľov z 24 krajín.