Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Novotného rodičovský balíček na podporu rodiny neprešiel

Viliam Novotný, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poslanec napríklad navrhoval postupné predlžovanie a zvyšovanie materskej.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Jeden rok materskej dovolenky vo výške čistej mzdy, flexibilné čerpanie rodičovského príspevku, nediskriminácia zárobku na rodičovskej dovolenke, odpočítateľná položka na bývanie, mzda vyššia ako dávky, podpora rodičov v núdzi a podpora viacdetných rodín. To je sedem opatrení na podporu rodiny, ktoré sa v parlamente snažil presadiť nezaradený poslanec Viliam Novotný.

Tento takzvaný rodičovský balíček navrhoval v rámci novely zákona o sociálnom poistení, plénum Národnej rady (NR) SR ju však pri dnešnom hlasovaní neposunulo do druhého čítania.

Návrh podľa Novotného vychádzal z troch princípov, a to podpora pracujúcich rodičov, zásada pracovať sa oplatí a princíp solidarity a nediskriminácie.

Poslanec napríklad navrhoval postupné predlžovanie a zvyšovanie materskej do roku 2020 na úroveň čistej mzdy matky pred odchodom na materskú, a to až do výšky 1,5-násobku priemernej mzdy. Maximálna materská by tak v roku 2016 vzrástla o 100 eur a predĺžila sa o tri týždne.

Zároveň žiada flexibilné vyčerpanie celkovej sumy rodičovského príspevku po prechode z materskej podľa uváženia rodiča. Ten by si mohol vybrať, či bude čerpať rodičovský príspevok do troch rokov dieťaťa, alebo kratšie obdobie vo zvýšenej sume, napr. 1000 eur mesačne počas pol roka.

Nediskriminácia zárobku na rodičovskej znamenala, aby rodičia poberajúci rodičovský príspevok mohli dosiahnuť určitý príjem a štát za nich neprestal platiť dôchodkové poistenie. Výška príjmu bola navrhnutá rovnako ako u nezamestnaných, teda 75 % životného minima, čo je aktuálne 148,57 eura.

Súčasne chcel do navrhovanej odpočítateľnej položky na bývanie započítavať úroky z hypotéky alebo nájomné. Pracujúci rodič s dieťaťom do šesť rokov by tak mohol na dani ušetriť 600 eur ročne. Opatrenie mzda vyššia ako dávky mala zase znamenať podporu pre nízkopríjmové pracujúce rodiny. Novotný chcel pracujúcim rodičom s nízkym príjmom poskytovať aspoň časť dávky. Namiesto 25 % z príjmu by sa im do výpočtu dávky nezapočítalo 40 % z príjmu.

Náklady na tento rodičovský balíček odhadoval poslanec na 125 miliónov eur v roku 2016.