Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Novou podpredsedníčkou EIB sa stala Emma Navarrová zo Španielska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa EIB ide o skúsenú odborníčku, ktorá svoju kariéru začínala rôznymi funkciami vo verejnej správe.

Brusel 4. júna (TASR) - Emma Navarrová sa stala novou podpredsedníčkou a členkou riadiaceho výboru Európskej investičnej banky (EIB). Zvolená bola do tejto funkcie Radou guvernérov zloženej z 28 ministrov financií členských krajín Európskej únie.

Európska investičná banka v pondelňajšej správe pre médiá pripomenula, že Navarrová, ktorá bola generálnou tajomníčkou Štátnej pokladnice v Španielsku a členkou výkonnej rady Banky Španielska, a tiež členkou predstavenstva Španielskej národnej komisie pre trh s cennými papiermi, sa svojej novej funkcie ujala 1. júna.

Podľa EIB ide o skúsenú odborníčku, ktorá svoju kariéru začínala rôznymi funkciami vo verejnej správe a postupne sa stala poradkyňou Medzinárodného menového fondu (MMF), riaditeľkou úradu na Ministerstve hospodárstva, priemyslu a konkurencieschopnosti a šéfkou štátnej banky Instituto de Crédito Oficial (ICO).

"Som rada, že som sa stala súčasťou inštitúcie, ktorá podporuje investície pre zlepšenie života ľudí. Rok 2018 je v znamení 60. výročia EIB a som presvedčená, že EÚ aj jej banka majú veľa dôvodov oslavovať," uviedla Navarrová.

Riadiaci výbor EIB je stálym výkonným orgánom tejto inštitúcie. Pozostáva z predsedu a 8 podpredsedov. Členov riadiaceho výboru menuje Rada guvernérov - ministri financií 28 členských štátov EÚ.

Spravodajca TASR Jaromír Novak