Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Novou šéfkou MMF bude Kristalina Georgievová z Bulharska

Na archívnej snímke Kristalina Georgievová. Foto: TASR/AP

Do najužšieho kola o súboj šéfa MMF sa dostali traja kandidáti - okrem Georgievovej a Dijsselbloema to bol ešte bývalý fínsky eurokomisár a súčasný guvernér fínskej centrálnej banky Olli Rehn.

Brusel 3. augusta (TASR) - Novou predsedníčkou Medzinárodného menového fondu (MMF) sa po Francúzske Christine Lagardeovej stane bývalá bulharská eurokomisárka a výkonná riaditeľka Svetovej banky (SB) Kristalina Georgievová.

Tlačová agentúra Reuters v piatok večer informovala, že bývalý holandský minister financií a bývalý šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, ktorý bol považovaný za favorita na túto funkciu, akceptoval rozhodnutie ministrov financií členských krajín EÚ.

Do najužšieho kola o súboj šéfa MMF sa v piatok dostali traja kandidáti - okrem Georgievovej a Dijsselbloema to bol ešte bývalý fínsky eurokomisár a súčasný guvernér fínskej centrálnej banky Olli Rehn. Vo štvrtok (1.8) boli v hre aj súčasný šéf Euroskupiny Mario Centeno z Portugalska a španielska ministerka hospodárstva Nadia Calvinová. Obaja sa súboja o post šéfa MMF vzdali.

V piatkovom hlasovaní nakoniec Georgievová získala podporu 56 percent členských krajín EÚ predstavujúcich 57 percent obyvateľov EÚ, kým Dijsselbloem mal podporu zvyšných 44 percent krajín pokrývajúcich 43 percent obyvateľov Únie.

Spravodajca TASR Jaromír Novak

Georgievová je poctená nomináciou Európskej únie na post predsedníčky MMF



Bývalá bulharská eurokomisárka Kristalina Georgievová v piatok uviedla, že je poctená nomináciou Európskej únie na post predsedníčky Medzinárodného menového fondu (MMF). Dodala, že si berie voľno na svojom doterajšom pracovisku, vo Svetovej banke, kde je výkonnou riaditeľkou a teda číslom dva tejto inštitúcie.

Ak bulharskú ekonómku Georgievovú vyberú, nahradí doterajšiu šéfku MMF Christine Lagardeovú, ktorá sa na jeseň tohto roka stane novou predsedníčkou Európskej centrálnej banky (ECB). MMF už tradične riadi vždy Európan a Svetovú banku Američan, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Georgievová by sa v prípade vymenovania stala po Lagardeovej druhou ženou vo vedení MMF. Ten má v pláne vybrať svojho nového lídra do 4. októbra.

"Je to pocta byť vymenovaná za kandidátku na funkciu generálnej riaditeľky MMF," napísala na Twitteri Georgievová. Dodala, že požiadala o voľno vo funkcii výkonnej riaditeľky Svetovej banky.

Tlačová agentúra Reuters v piatok večer informovala, že bývalý holandský minister financií a bývalý šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, ktorý bol považovaný za favorita na túto funkciu, akceptoval rozhodnutie ministrov financií členských krajín EÚ.

"Má všetky schopnosti potrebné na to, aby úspešne viedla MMF," napísal o Georgievovej na Twitteri francúzsky minister financií Bruno Le Maire, ktorý viedol proces výberu kandidáta.

Niektorí predstavitelia však varovali, že piatkové hlasovanie ešte neznamená koniec celej záležitosti, lebo existuje niekoľko možných "háčikov".

Georgievová tento mesiac prekročí maximálny vek stanovený pre funkciu šéfa MMF, ktorý je 65 rokov, a hoci v hlasovaní zvíťazila, podľa zložitých väčšinových pravidiel EÚ nedosiahla podporu aspoň 55 percent členských štátov, ktoré zastupujú 65 percent z 500 miliónov obyvateľov EÚ.

Dijsselbloem však už na Twitteri Georgievovej zagratuloval. "Želám jej čo najväčší úspech," napísal.