Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nový čiarový kód s dátumom spotreby zabráni plytvaniu potravinami

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Obchodné reťazce by sa týmto spôsobom zbavili vysokých pokút, ktoré im za predaj výrobkov po dátume spotreby hrozia.

Bratislava 4. októbra (TASR)– Nový čiarový kód, ktorý by zabezpečil vyradenie čerstvých potravín z pultov slovenských predajní po dobe spotreby, je jedným z nástrojov, ako zabrániť plytvaniu potravinami. Jeho zavedenie sa snaží presadiť Zväz obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) najmä na čerstvé výrobky dennej spotreby, akými sú napríklad mlieko, mliečne výrobky, mäso, pečivo, a podporiť tým ich konzumáciu.

"Pokiaľ má obchodník informáciu o tom, že niektoré výrobky končia s dátumom najneskoršej spotreby, vie urobiť obchodnú politiku. Vie včas znížiť cenu tovaru a avizovať spotrebiteľom, kde sa nachádza výrobok s končiacim dátumom najneskoršej spotreby. Obchodníkovi odpadnú starosti s odvozom a likvidáciou potravín, o ktoré sa musia starať. Pokiaľ by si vedel obchodnú politiku nastaviť tak, aby zákazníci vyhľadávali výrobky pred dátumom spotreby so zníženou cenou, bude z toho len profitovať," skonštatoval pre TASR člen ZOCR a riaditeľ GS1 Slovakia Miroslav Štaffen. Zákazníci podľa jeho slov budú spokojní, lebo dostanú tovar so zníženou cenou pred dátumom jeho konečnej spotreby. Ako podotkol, podobné pokusy sa robili v Južnej Kórei, kde týmto spôsobom odstránili problém predaja tovaru po dátume spotreby.

Obchodné reťazce by sa tak podľa Štaffena týmto spôsobom zbavili aj vysokých pokút, ktoré im za predaj výrobkov po dátume spotreby hrozia. "Čo je však dôležité, zákazníkom by ponúkli vždy čerstvé výrobky a tým by sa podporila najmä domáca produkcia," podčiarkol Štaffen.

Prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak za zavedením nového čiarového kódu vidí najmä ochranu spotrebiteľov pred konzumáciou potravín po čase určenom na ich spotrebu. Na Slovensku sa zaviedol už v júni 2013 v maloobchodnej sieti COOP Jednota. Používajú ho viacerí výrobcovia. Konštiak nevylúčil, že kód s vyznačenou spotrebou budú v budúcnosti vyžadovať obchodné siete doma aj v zahraničí.