Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nový dodávateľ prác dokončí komunikáciu pri ZVL do konca roka

Štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Viktor Stromček Foto: TASR/Tomáš Halász

Investičné náklady na stavbu boli pôvodne dohodnuté na 26 miliónov eur. Asi 40 percent prác urobila pôvodná dodávateľská firma. Výšku novej zmluvy s novou firmou zatiaľ nezverejnili.

Prešov 25. januára (TASR) – Rozostavaná prekládka cesty I/68 odbočka Škultétyho - ZVL v Prešove s kruhovým objazdom by mala byť dokončená do konca tohto roka. Uviedol to dnes na tlačovej besede v Prešove štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Viktor Stromček. V rozostavanej stavbe bude pokračovať nový dodávateľ prác, ktorý vzíde z nového obstarávania. Názov víťaznej spoločnosti zatiaľ nezverejnil.

Podľa jeho vyjadrenia s firmou, ktorá predložila najnižšiu sumu, stále rokujú o detailoch zmluvy. Víťaznú firmu plánujú zverejniť na budúci týždeň. Tá bude musieť dokončiť komunikáciu s veľkou okružnou križovatkou a s nadjazdom napojenia na diaľnicu do Košíc, ktorý má zjednodušiť prejazd mestom smerom Košice - Poprad.

„Termíny boli veľmi prísne. Zhotoviteľ bude mať maximálne deväť mesiacov na to, aby túto stavbu mohol dokončiť. My si totiž uvedomujeme kritickú situáciu, ktorá je v meste Prešov. Sme radi, že všetky problémy, ktoré vznikli a ktoré sú určite nepríjemnou situáciou pri prechode týmto mestom, do konca roka budú vyriešené,“ uviedol Stromček.

Generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest (SSC) Roman Žembera doplnil, že s budúcim dodávateľom prác rokujú o detailoch zmluvy. Upozornil, že si to bude vyžadovať prísne kritériá, ktoré súvisia s prevzatím záruk za predchádzajúceho dodávateľa. Tie sa budú týkať aj termínov na dokončenie. Pritom treba rátať aj s určitými prácami navyše, ktoré vyplývajú zo zmien seizmicity a výšky storočnej vody v meste, čo je potrebné zakomponovať do projektu.

Primátorka Prešova Andrea Turčanová prejavila radosť nad tým, že práce na dôležitej komunikácii sa konečne pohnú ďalej. Po ich ukončení si Prešovčania, ale aj vodiči, ktorí prechádzajú mestom, určite vydýchnu. Do ukončenia stavby nezruší mimoriadnu situáciu v meste, ktorú pre kritický stav v jeseni vyhlásila.

Stromček pripomenul, že tento významný cestný uzol malo postaviť združenie HANT BA DS & ANTIK do októbra 2015. Firma sa dostala do finančných problémov, na stavbe dlho nepracovala, preto vypovedali s ňou zmluvu. Po tom, ako mesto Prešov vyhlásilo mimoriadnu situáciu, mohli použiť krízový scenár, čo znamená, že mohli využiť formu rokovacieho konania bez zverejnenia, pri ktorom SSC oslovila päť relevantných firiem, kde hlavným kritériom je cena. Išlo o štandardnú súťaž, ktorá šetrí čas, podčiarkol štátny tajomník.

Investičné náklady na stavbu boli pôvodne dohodnuté na 26 miliónov eur. Asi 40 percent prác urobila pôvodná dodávateľská firma. Výšku novej zmluvy s novou firmou zatiaľ nezverejnili.