Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Vznikol nový nástroj kontroly verejného obstarávania s názvom Redflags

S novým nástrojom kontroly verejného obstarávania, ktorého projekt pod názvom Redflags vyvinula Transparency International (TI) Hungary, oboznamovali sa v piatok 19. februára 2016 v Budapešti slovenskí experti. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Redflags sú projektom, ktorý môže byť nielen monitoringom potenciálnej korupcie, ale môže to byť aj výborný edukačný nástroj, konštatovala koordinátorka Elektronického kontraktačného systému.

Budapešť 19. februára (TASR) - S novým nástrojom kontroly verejného obstarávania, ktorého projekt pod názvom Redflags vyvinula Transparency International (TI) Hungary, oboznamovali sa dnes v Budapešti slovenskí experti.

"Redflags sú projektom, ktorý môže byť nielen monitoringom potenciálnej korupcie, ale môže to byť aj výborný edukačný nástroj pre kontraktačné autority, pre tých, ktorí sú povinní obstarávať, a ako označujeme na elektronickom trhovisku zelené obstarávania, budeme označovať sociálne obstarávania, inovatívne obstarávania, tak môžme rovnako dávať prívlastky tým jednotlivým tendrom z pohľadu korupčného potenciálu tej-ktorej zákazky, taký akýsi upozorňovací a edukačný systém správneho zadávania,"
povedala pre TASR koordinátorka Elektronického kontraktačného systému (EKS) a poradkyňa ministra vnútra SR pre verejné obstarávanie Tatiana Behrová.

"Na Slovensku sme ten boj s korupciou začali elektronizáciou niekedy dávno v zverejňovaní výsledkov obstarávania a v aplikácii elektronických nástrojov v podobe aukčného systému. Teraz vlastne máme už rok fungujúci elektronický kontraktačný systém. Máme na ňom 32.000 zákaziek a vývoj týchto zákaziek ukazuje, že je to správny aj antikorupčný nástroj," dodala Behrová.

S novým nástrojom kontroly verejného obstarávania, ktorého projekt pod názvom Redflags vyvinula Transparency International (TI) Hungary, oboznamovali sa v piatok 19. februára 2016 v Budapešti slovenskí experti.
Foto: TASR/Ladislav Vallach
Podľa jej slov maďarská strana kontrolu verejného obstarávania berie z iného konca. "Oni upozorňujú na nesprávne zadávania, alebo potenciál pri zadaní zákazky, že tam jednoducho môže dochádzať ku nejakým kartelovým dohodám, alebo korupčnému správaniu, čiže oni akoby 'ex ante' kontrolujú každý tender - zatiaľ nie v elektronickej podobe, pretože v Maďarsku sa obstaráva neelektronickým spôsobom," konštatovala.

"Maďarské mimovládne organizácie prišli na takýto systém, ktorý by dopredu identifikoval rôzne riziká už pri vyhlasovaní tých zákaziek. To sa mi zdá celkom užitočné,"
komentoval projekt riaditeľ TI Slovensko Gabriel Šípoš. Podotkol, že na Slovensku je častým javom, že výsledkom samotného obstarávania - obzvlášť v prípade miest a obcí - je účasť iba jednej, prípadne dvoch firiem a zvyčajne sa ešte aj tie dohodnú. Mesto alebo obec potom obstará buď príliš draho, alebo dostane zlú kvalitu. Je to tým, že tender je zle vypísaný, pričom často nie úmyselne.

"To je práve niečo (projekt Redflags), čo si myslím, že by sa aj na Slovensku uplatnilo. Keď si ale porovnáte Slovensko s Maďarskom, myslím si, že Slovensko je naozaj ďalej v prvom rade v transparentnosti. Vidíte tam celú dokumentáciu na internete, aj zmluvy sú zverejnené, čo v Maďarsku neexistuje. Aj tá elektronizácia je podľa mňa ďalej. Vidíme kontraktačný systém - zavedený vlastne minulý rok - v plnej prevádzke. Niečo také Maďari nemajú, čiže tam sa šetrí samozrejme aj čas, a je tam aj väčšia konkurencia. Toto si myslím, že je niečo, čo by Maďari, naopak, mohli vziať od nás."

"Takzvaný Redflags je projekt podporovaný Európskou komisiou (EK). Podmienkou komisie bolo vytvoriť prostriedok, ktorý by bol použiteľný aj v inej členskej krajine," priblížila vedúca programov verejných fondov TI Hungary Gabriella Nagyová.

Podľa jej slov jednou z podmienok projektu bolo testovať možnosť jeho zavedenia v inej členskej krajine. "Mysleli sme si, že Slovensko je nielen geograficky blízke, ale môže mať aj podobné podmienky, napríklad v oblastiach verejného obstarávania. Preto sme sa rozhodli v prvom kroku nehľadať krajinu s veľmi odlišným hospodárstvom či odlišnou kultúrou verejného obstarávania, ale práve Slovensko. Internetovú stránku Redflags sme dali verejnosti do užívania 9. novembra 2015. Pracovali sme na nej dva roky," spresnila Nagyová.

Projekt Redflags na základe algoritmov a indikátorov umožní širokej verejnosti jednoducho odhaliť korupčné riziká jednotlivých zákaziek na základe zverejnených dokumentov verejného obstarávania. V prípade podozrení sa objavia pri preverovaných zákazkách červené, prípadne ružové vlajočky.