Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Nový program ECB urýchli zotavovanie talianskej ekonomiky

Ilustračné foto, Rím. Foto: TASR/AP

Vyhlásil dnes Fabio Panetta, viceguvernér talianskej centrálnej banky.

Rím 28. januára (TASR) - Nový program Európskej centrálnej banky (ECB) na podporu ekonomiky, tzv. kvantitatívne uvoľňovanie (QE) alebo rozšírenie nákupu dlhopisov eurozóny, posilní hospodársky rast Talianska. Vyhlásil dnes Fabio Panetta, viceguvernér talianskej centrálnej banky, ktorého cituje agentúra RTTNews.

Talianska banka začiatkom roka, teda ešte pred oznámením ECB o masívnej podpore ekonomiky, vo svojej prognóze predpovedala, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa tento rok zvýši o 0,4 % a v roku 2016 vzrastie o 1,6 %.

Ale avizovaný nákup dlhopisov v nasledujúcich dvoch rokoch prispeje k zrýchleniu tretej najväčšej ekonomiky eurozóny, domnieva sa Panetta. Navyše, QE poskytne Taliansku aj čas na zavedenie potrebných reforiem.

Pripomenul tiež, že stav talianskej ekonomiky aj finančného sektora je naďalej "krehký". Úverové riziká sa síce znižujú, no stále sú dosť vysoké. No väčší balík stimulov ECB na podporu hospodárstva v kombinácii s pokrokom pri zavádzaní reforiem by mali výraznou mierou prispieť k oživeniu reálnej ekonomiky, dodal viceguvernér.