Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

V novom školskom roku bude v duálnom vzdelávaní 298 nových firiem

Ilustračné foto Foto: TASR–František Iván

Novinkou je aj vznik Rady zamestnávateľov pre systém duálneho vzdelávania.

Bratislava 18. januára (TASR) – Certifikačnými komisiami v rámci duálneho vzdelávania prešlo 298 nových zamestnávateľov z celkovo prihláseného počtu 349. Žiaci stredných odborných škôl (SOŠ) tak v novom školskom roku budú mať na výber z 84 učebných a študijných odborov s možnosťou praktickej výučby v 494 prevádzkach ponúkaných zamestnávateľmi. Informovali o tom dnes zástupcovia Rady zamestnávateľov pre systém duálneho vzdelávania.

"Som veľmi rád, že zamestnávatelia ponúkajú v novom školskom roku 2763 učebných miest pre žiakov pripravujúcich sa v systéme duálneho vzdelávania. Našou dôležitou úlohou ostáva presvedčiť žiakov a ich rodičov, že duálne vzdelávanie má zmysel a môže významne pomôcť v naštartovaní kariéry mladého človeka," uviedol minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD). Podľa jeho slov v tomto školskom roku je v systéme 444 stredoškolákov a 87 zamestnávateľov.

Predseda Rady zamestnávateľov pre systém duálneho vzdelávania Jaroslav Holeček pripomenul, že medzi 84 učebnými odbormi sú aj odbory, ktoré už školy vo svojom portfóliu neponúkali. Ide napríklad o odbor obrábač kovov, či nástrojár. "Niektoré odbory znovu otvárame, jednoducho boli vymazané, pretože za tie roky žiakov neprijímali," dodal Holeček.

Novinkou je aj vznik Rady zamestnávateľov pre systém duálneho vzdelávania. Jej predsedom sa stal práve Holeček, ktorého zvolili na 1. zhromaždení rady 12. januára tohto roka. Jednou z hlavných úloh rady bude koordinovanie fungovania zamestnávateľských organizácií pre systém duálneho vzdelávania. Na zabezpečenie dostatočnej informovanosti žiakov a rodičov o systéme bude od 1. februára k dispozícii aj webová stránka potrebyovp.sk.

Duálne vzdelávanie má zabezpečiť plynulý prechod študentov stredných odborných škôl na trh práce bez potreby ďalšieho preškoľovania. Do školskej praxe sa dostalo od 1. septembra minulého roku. Teoretická časť výučby prebieha v školách, praktická u zamestnávateľa.

Ministerstvo už avizovalo, že nábor žiakov zamestnávateľmi s prijímacími skúškami pre ďalší školský rok bude 11. mája alebo 14. mája 2016. Do 31. mája zašlú stredné odborné školy zoznamy prijatých žiakov zamestnávateľom. Najneskôr do 31. augusta musia byť uzatvorené učebné zmluvy so žiakmi a ich zákonnými zástupcami.