Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Nový taliansky dopravca ITA získal povolenie na prevádzku

ilustračné foto Foto: TASR/AP

ITA pritom chcela začať lietať už na jar, ale Rím sa mesiace dohadoval s európskymi regulačnými úradmi na reštrukturalizácii Alitalie.

Rím 18. augusta (TASR) - Taliansky úrad pre civilné letectvo (ENAC) udelil v stredu dve dôležité licencie leteckej spoločnosti Italia Trasporto Aereo (ITA). Nový vlajkový dopravca nahradí skrachovanú spoločnosť Alitalia, ktorú sa štát opakovane pokúšal zachrániť, ale bez úspechu.

ENAC uviedol, že vydal ITA osvedčenie leteckého prevádzkovateľa, ktoré spoločnosť oprávňuje začať lietať od 15. októbra a predávať letenky.

„ITA môže vzlietnuť,“ uviedol vo vyhlásení prezident ENAC Pierluigi Di Palma.

„Je nádej, že nová spoločnosť prispeje k reštartu sektora a rozhodujúcim spôsobom prispeje k prekonaniu ťažkostí vyplývajúcich z krízy spôsobenej pandémiou nového koronavírusu,“ dodal Di Palma.

Plánovaný debut ITA prichádza v čase, keď letecký priemysel čelí vážnym problémom pre cestovné obmedzenia spojené s pandémiou. Okrem toho, najmä väčší dopravcovia zápasia aj s tvrdou konkurenciou nízkonákladových leteckých spoločností.

Taliansko dosiahlo v júli dohodu s Európskou úniou (EÚ) o novom dopravcovi, ktorý vznikol na základoch skrachovanej Alitalie. Tá bola pod štátnou správou od roku 2017, pretože sa Taliansku nepodarilo nájsť pre ňu kupca. V marci Rím oznámil, že sa Alitalia v rámci reštrukturalizácie radikálne zmenší a premenuje. Sľúbil tiež, že ITA bude úplne nezávislá od spoločnosti Alitalia.

ITA preberie časť majetku spoločnosti Alitalia, pričom sa vzdáva ostatných častí, napríklad odčlení jej pozemné operácie aj údržbu, vzdá sa jej letiskových prevádzkových intervalov (tzv. slotov) a zníži počet lietadiel na polovicu. Stále však nie je jasné, ako Alitalia po 15. októbri odškodní alebo zmení termín približne 255.000 ľuďom, ktorí si kúpili jej letenky.

ITA pritom chcela začať lietať už na jar, ale Rím sa mesiace dohadoval s európskymi regulačnými úradmi na reštrukturalizácii Alitalie.

Podľa informácií, ktoré ITA poskytla, chce začať s 52 lietadlami a tento rok má pre ňu pracovať 2950 ľudí.

Nová letecká spoločnosť bude mať základne v Ríme a Miláne, zameria sa na zákazníkov z biznisu a dovolenkárov. Na začiatku ponúkne 45 destinácií a 61 liniek vrátane Frankfurtu nad Mohanom, Paríža, Londýna, a tiež New Yorku a Buenos Aires.