Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nový zákon má pomôcť znižovať riziko závažných priemyselných havárií

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Predložilo ho ministerstvo životného prostredia.

Bratislava 6. mája (TASR) - Predchádzanie vzniku závažných priemyselných havárií s prítomnosťou nebezpečných látok a obmedzenie následkov takýchto havárií na zdravie ľudí, životné prostredie a majetok. To je cieľom nového zákona o prevencii závažných priemyselných havárií, ktorý dnes 86 hlasmi schválili poslanci NR SR. Právna norma prináša od augusta povinnosti pre prevádzkovateľov dotknutých podnikov tak, aby sa zabezpečila prevencia a minimalizovali sa následky havárie.

Zákon predložilo ministerstvo životného prostredia, ktoré tak reagovalo na požiadavku transpozície európskej smernice o kontrole nebezpečenstiev závažných havárií s prítomnosťou nebezpečných látok. Tú má Slovensko premietnuť do svojej legislatívy do konca mája.

"Priemyselné havárie s prítomnosťou nebezpečných látok majú veľmi vážne následky na zdravie ľudí a životné prostredie. Niektoré verejnosti známe veľké havárie v mestách Seveso, Bhopál, Enschede, Toulouse a Buncefield si vyžiadali mnoho životov a spôsobili škody na životnom prostredí až do výšky niekoľkých miliárd eur," upozornil v materiáli envirorezort.

Právna norma dáva do súladu časť týkajúcu sa nebezpečných látok s legislatívou v oblasti chemických látok. Zlepšiť sa má prístup verejnosti k informáciám o bezpečnosti, či účasť na rozhodovacom procese a prístup k spravodlivosti. Sprísňujú sa aj normy pre vykonávanie inšpekcií v podnikoch. Legislatívny rámec v určitých oblastiach znižuje administratívnu záťaž pre podnikateľskú aj verejnú sféru.