Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Novým členom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť bude ekonóm Juraj Kotian

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vznikla v roku 2012 ako nezávislý orgán monitorovania a hodnotenia vývoja hospodárenia Slovenskej republiky a hodnotenia plnenia pravidiel rozpočtovej zodpovednosti.

Bratislava 7. februára (TASR) - Novým členom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) bude ekonomický analytik Juraj Kotian. Parlament v stredu schválil návrh prezidenta SR Andreja Kisku na jeho vymenovanie. Juraj Kotian v tejto funkcii vystrieda Ľudovíta Ódora, ktorému skončilo päťročné funkčné obdobie.

Kotian podľa hlavy štátu spĺňa všetky predpoklady na vykonávanie funkcie v RRZ. Je totiž dlhoročným ekonomickým analytikom. Pracoval pre Slovenskú sporiteľňu, neskôr sa presunul do materskej spoločnosti Erste Group Bank AG do Viedne, kde pracuje ako vedúci makroekonomických a finančných analýz pre región strednej a východnej Európy. Okrem toho pôsobí vo viacerých inštitúciách. Je členom poradného orgánu v projekte Hodnota za peniaze, taktiež je členom Klubu ekonomických analytikov, v ktorom bol v minulosti aj predsedom.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vznikla v roku 2012 ako nezávislý orgán monitorovania a hodnotenia vývoja hospodárenia Slovenskej republiky a hodnotenia plnenia pravidiel rozpočtovej zodpovednosti. Prostredníctvom profesionálnej práce a na základe najmodernejších analytických nástrojov by mala nastavovať zrkadlo vláde, zlepšiť informovanosť verejnosti v oblasti verejných financií a umožniť kvalitnejšie rozhodovanie pre Národnú radu SR.