Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Ekonomika

Novým šéfom Svetovej banky bude Američan Jim Yong Kim

Foto: TASR/AP

A to i napriek nespokojnosti reformujúcich sa krajín.Rozhodla o tom 25-členná Výkonná rada Svetovej banky.Kim vo funkcii nahradí Roberta Zoellicka, ktorý vedenie finančnej inštitúcie opúšťa k 1.júlu.

Washington 16. apríla (TASR) - Novým prezidentom Svetovej banky (SB) bude Američan Jim Yong Kim. Napriek nespokojnosti reformujúcich sa krajín tak dnešné rozhodnutie 25-člennej Výkonnej rady SB znamená, že nepísaný systém, v rámci ktorého na čele Svetovej banky stojí Američan, sa na najbližšie obdobie nezmení. Druhým kandidátom bola nigérijská ministerka financií Ngozi Okonjo-Iweala.

Kim (52) vo funkcii nahradí Roberta Zoellicka, ktorý vedenie finančnej inštitúcie opúšťa k 1. júlu. Analytici však poukazujú na fakt, že USA už čiastočne na kritiku nových ekonomík zareagovali, a to práve prekvapujúcou nomináciou Kima na čelo inštitúcie.

Rektor Dartmouth College a expert v oblasti svetového zdravotníctva sa narodil v Južnej Kórei a do USA sa presťahoval s rodičmi vo veku päť rokov. Je jedným z odborníkov na boj proti AIDS a tuberkulóze, ako aj v oblasti rozvojovej pomoci. Svetová banka sa pritom sústreďuje práve na boj proti chudobe a na rozvojovú pomoc. Výber Kima tak znamená zmenu aj pre samotnú Svetovú banku, na čele ktorej doteraz stáli politici, právnici alebo ekonómovia.