Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Novým splnomocnencom pre vodohospodárske otázky bude V. Novák

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Novák sa zároveň stal predsedom slovenskej časti Slovensko-poľskej komisie pre hraničné vody.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Novým splnomocnencom vlády pre vodohospodárske otázky na hraničných vodách s Maďarskom, Ukrajinou, Rakúskom a Českom bude Vladimír Novák. Jeho vymenovanie schválila vláda na stredajšom rokovaní. Zároveň z tejto pozície odvolala Romana Havlíčka.

Novák sa zároveň stal predsedom slovenskej časti Slovensko-poľskej komisie pre hraničné vody. Novák je podľa envirorezortu dlhoročným odborníkom na vodné hospodárstvo. Ministerstvo zastupuje v Dunajskej komisii, ale pôsobí aj ako člen slovenskej delegácie Slovensko-maďarskej hraničnej komisie. V rokoch 2015 až 2020 pôsobil ako splnomocnenec vlády SR pre vodohospodárske otázky na hraničných vodách. V súčasnosti je poverený riadením sekcie vôd ministerstva životného prostredia. Rezort tvrdí, že Novák disponuje bezpečnostnou previerkou Národného bezpečnostného úradu.

Jednou z prvých aktivít nového splnomocnenca bude počas decembra zabezpečiť 18. zasadnutie Slovensko-ukrajinskej komisie pre hraničné vody, priblížilo ministerstvo životného prostredia. Prioritami bude rozvoj spolupráce Slovenska a Maďarska na hraničných vodách v oblasti ochrany kvality vôd, hydrológie, využívania výroby energie z vody či zabezpečovania požadovaných parametrov plavebnej dráhy na Dunaji, uviedlo.

Splnomocnenec bude podľa rezortu presadzovať záujmy Slovenska v oblasti vodného hospodárstva, zahŕňajúce nielen udržateľné využívanie vôd, ale aj ochranu vodných zdrojov a celkovo ochranu životného prostredia. "Tieto úlohy vyplývajú z jednotlivých medzivládnych dohôd o spolupráci na hraničných vodách s Českom, Poľskom, Ukrajinou a Maďarskom, ako aj z medzištátnej zmluvy s Rakúskom. Rovnako sú v súlade s ďalšími medzinárodnými záväzkami a národnými záujmami, ktorými je SR viazaná," poukázal.