Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Novým trendom spamov bude tento rok zneužitie dvojfaktorového overenia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Denne je poslaných na celom svete 333 miliárd e-mailov a z toho 45 % sú spamy. Ak niekto dostane 30 spamov denne, ročne stratí ich filtrovaním päť hodín.

Bratislava 21. februára (TASR) - Novým trendom spamových e-mailov bude tento rok zneužitie dvojfaktorového overenia. V pondelok o tom informovala spoločnosť GFI Software, ktorá je dodávateľom riešení bezpečnosti v podnikových sieťach.

Doplnila, že pravidelne sa so spamovými útokmi stretáva 89 % firiem, znižujú ich produktivitu a vystavujú ich bezpečnostným rizikám. Z globálnych zákazníkov spoločnosti je 89 % terčom spamových kampaní viackrát či pravidelne, v prípade českých a slovenských zákazníkov je to 67 %. S nevyžiadanou poštou sa stretáva väčšina používateľov, ktorí v lepšom prípade trávia časť svojho pracovného času filtrovaním a mazaním desiatok spamov a v horšom prípade klikaním na nebezpečné odkazy či poskytovaním citlivých údajov na základe falošných žiadostí.

"Adopcia dvojfaktorovej autentizácie (2FA) do procesov prihlasovania do elektronickej pošty bola v segmente SMB firiem pomerne pomalá," povedal Vicepresident of Global Sales Engineering zo spomínanej spoločnosti Jozef Kačala. SMB firmy sú také, v ktorých zariadenia medzi sebou niečo zdieľajú cez rovnakú sieť.

"Ale jej zavedením vznikli paradoxne nové riziká. Jednak 2FA dáva užívateľom pocit väčšej bezpečnosti, čím znižuje ich ostražitosť a jednak poskytuje útočníkom nové témy spamových e-mailov vyžadujúcich napríklad zaslanie či resetovanie 2FA tokenu a následné získanie prístupu k mailboxu. Preto je dôležité nenechávať všetko na úsudku používateľov a využívať antispamové filtre už na úrovni poštového servera," upozornil odborník.

K ďalším trendom v oblasti spamu bude tento rok patriť napríklad posilnenie distribúcie ransomvéru pomocou nevyžiadanej pošty, využitie e-mailov na supply chain útoky či množiace sa odkazy na falošné webové stránky logistických služieb, bánk či platobných brán, predikuje firma. Najčastejšie používané predmety spamov v minulom roku sa týkali falošného overenia ID, výhier v internetovej súťaži, žiadostí o chýbajúce informácie, oznámení o uzamknutí účtu či o podozrivých aktivitách na bankovom účte.

Denne je poslaných na celom svete 333 miliárd e-mailov a z toho 45 % sú spamy. Ak niekto dostane 30 spamov denne, ročne stratí ich filtrovaním päť hodín. Ak ich je 100 denne, strata pracovného času za rok je 15 hodín, uzavrela spoločnosť.