Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

E. Nowotny: Diskusia o menovej vojne nie je opodstatnená

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vzťah k euru sa podľa Ewalda Nowotneho výrazne zlepšil.

Viedeň/Frankfurt nad Mohanom 18. februára (TASR) - Rokovania ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk G20 počas víkendu v Moskve zatienili obavy zo vzniku menovej vojny medzi svetovými exportérmi. Mali by ju vyvolať umelo znížené výmenné kurzy niektorých mien.

Agentúra APA však cituje dnešné vyjadrenie guvernéra Rakúskej národnej banky Ewalda Nowotneho vo viedenskom klube ekonomických novinárov, ktorý si myslí, že ide o zbytočnú obavu a diskusiu. Kurz eura voči doláru sa pohybuje v dlhodobom oscilačnom koridore. Euro voči jenu posilňuje, ale vraj to tiež nie je nič dramatické. Domnieva sa, že teraz "treba zachovať chladnú hlavu".

Zrejme žijeme vo svete pružných výmenných kurzov a v období ich silného kolísania. Z toho vyplýva, že je výhodné byť v eurozóne. Najväčšej časti zahraničného obchodu medzi jej členmi sa totiž kurzové pohyby netýkajú.

Európska centrálna banka (ECB) nemá pre euro voči ostatným menám cieľový kurz. Výkonná rada ECB, ktorej členom je aj Nowotny, nevidí dôvody na intervenciu voči euru, ale na jeho podporu. Podmienky na ňu by nastali vtedy, keby zmena kurzu spoločnej meny ohrozovala cenovú stabilitu. Diskusia o nej bude mať zmysel až vtedy, keby sa rast spotrebiteľských cien stával realitou. V eurozóne by však skôr mohlo ísť o hrozbu deflácie, medziročný pokles úrovne cien tovarov a služieb.

Vzťah k euru sa podľa Nowotneho výrazne zlepšil. Vlani sa názor naň skutočne dramatizoval. Bolo to vtedy, keď sa špekulovalo o zániku eura. V tom čase sa obrovským prúdom hrnuli eurá do Švajčiarska. Špekulácie však nemali nijaké opodstatnenie.

"Verím, že sa na trhoch presadilo," uviedol Nowotny, "že k zániku eura nedôjde." Tvrdenie odôvodnil faktom, že schodok bežného účtu platobnej bilancia Grécka, Írska, Portugalska a Španielska kulminoval v roku 2008 na úrovni 12 % domáceho produktu, vlani klesol na 3 %. Štrukturálne reformy prinášajú výsledky, aj keď náklady na úspech nie sú nízke. Prejavujú sa vyššou nezamestnanosťou.

K zlepšeniu pozície eura prispela aj ECB a EÚ. Na jeho podporu vyvinuli nástroje, ktoré sa podieľali na zachovaní spoločnej meny.