Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

NPPC bude prijímateľom peňazí z mechanizmu na podporu obnovy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Vyplýva to z návrhu Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktorý v stredu schválil vládny kabinet.

Bratislava 20. decembra (TASR) - Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC) bude priamo určený prijímateľom prostriedkov mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti. Vyplýva to z návrhu Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktorý v stredu schválil vládny kabinet.

NPPC ako štátna príspevková organizácia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR zabezpečuje komplexný výskum a zhromažďovanie poznatkov z oblasti trvalo udržateľného využívania a ochrany prírodných, predovšetkým pôdnych zdrojov a vody pre pestovanie rastlín a chov zvierat, zabezpečenia kvality, bezpečnosti, inovácií a konkurencieschopnosti potravín i nepotravinárskych výrobkov poľnohospodárskeho pôvodu, produkčného i mimoprodukčného vplyvu poľnohospodárstva na životné prostredie a rozvoj vidieka a transfer poznatkov poľnohospodárskeho výskumu užívateľom.

NPPC pôsobí ako vedecko-výskumná organizácia rezortu pôdohospodárstva a pre MPRV vypracováva dlhodobé aj krátkodobé úlohy vedecko-výskumného a analytického charakteru naviazané na aktuálne témy poľnohospodárskych a potravinárskych politík.

Realizácia čiastkového opatrenia 6 si podľa MŽP vyžaduje spoluprácu aj Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSUP), ktorý je rozpočtovou organizáciou MPRV SR. Zároveň má NPPC dlhoročné skúsenosti s realizáciu domácich aj medzinárodných projektov.

"Vzhľadom na toto postavenie NPPC v rámci rezortu pôdohospodárstva je najvhodnejšou organizáciou pre realizáciou čiastkového opatrenia 6 - Rozvoj a podpora výroby udržateľného biometánu, organických hnojív a obehového biohospodárstva. Vykonávateľom čiastkového opatrenia 6 je MŽP SR," dodal v predkladacej správe envirorezort.