Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Parlament nepodporil Deklaráciu o daňovej suverenite Slovenska

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Návrh spočíval v tom, aby NR SR deklarovala celou svojou váhou a rozhodnutím pléna, že Slovenská republika je a zostane suverénna v otázke priamych daní.

Bratislava 17. decembra (TASR) – Deklarácia o daňovej suverenite v priamych daniach sa na Slovensku neprijme.

Plénum Národnej rady (NR) SR pri dnešnom hlasovaní nepodporilo túto iniciatívu SDKÚ-DS, ktorú podporovali viacerí poslanci opozície.

Deklaráciou chceli zabezpečiť to, aby si Slovensko rozhodovalo o priamych daniach samo. Teda o tom, akú výšku bude mať daň z príjmu pre ľudí, aké budú firemné dane alebo iné priame poplatky, ktoré s tým súvisia.

"Ak si budeme môcť určovať výšku priamych daní, budeme mať konkurenčnú výhodu," argumentoval ešte v rozprave poslanec SDKÚ-DS a bývalý minister financií Ivan Mikloš. Návrh spočíval v tom, aby NR SR deklarovala celou svojou váhou a rozhodnutím pléna, že Slovenská republika je a zostane suverénna v otázke priamych daní.

Opoziční poslanci sú totiž presvedčení, že opäť silnie tlak zo strany Európskej únie a niektorých členských štátov na to, aby sa harmonizovali priame dane v Európskej únii. Súhlas s harmonizáciou by však podľa opozície znamenal vyššie dane pre Slovensko. Zdôvodňujú to tým, že krajiny zo západnej Európy majú vyššie dane, ako sú v súčasnosti v SR.