Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Ring je voľný, otvoril diskusiu o daňových licenciách minister Kažimír

Minister financií Peter Kažimír Foto: TASR

Opozícia brojí proti Kažimírovým daňovým licenciám. Ich prijatiu chce zabrániť prijatiu daňových licencií cez Ústavný súd

Bratislava 29. novembra (TASR) – Diskusia o navrhovaných daňových licenciách a znížení sadzby dane pre firmy na 22 % z dielne rezortu financií sa v parlamente začala.

V úvode štvrtého rokovacieho dňa 27. schôdze Národnej rady (NR) SR ju otvoril minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), keď plénu predstavil návrh novely zákona o dani z príjmu. Sám pritom očakáva dlhú debatu o týchto opatreniach vlády, len písomne sa do diskusie prihlásilo 11 poslancov.

"Ring je voľný," skonštatoval na začiatku rozpravy k tomuto bodu šéf rezortu financií. Opozícia totiž už skôr ostro skritizovala návrh na zavedenie daňových licencií, ktoré nazýva daňou zo straty. Pretože ich budú musieť platiť všetky firmy, aj tie, ktoré na konci roka vykážu stratu.

Minister súčasne pripomenul, že rezort chce od januára 2014 znížiť dane z príjmu pre právnické osoby z dnešných 23 % na 22 %. "Sadzba 22 % nie je konečná. Mám jasnú ambíciu, aby sme pred koncom nášho volebného obdobia išli s touto daňou ešte dolu," avizoval dnes minister.

Novela o dani z príjmu má podľa rezortu financií prispieť k zníženiu administratívnej záťaže pre podnikateľov. Napríklad sa ňou má zjednotiť evidencia preukázateľných príjmov a výdavkov pre podnikateľov, taktiež by sa mala zrušiť oznamovacia povinnosť pri platbách v hotovosti, a to vzhľadom na prijatie zákona obmedzujúceho platby v hotovosti.


P. KAŽIMÍR: Od roku 2006 stúpol počet firiem s nulovou daňou o takmer 40.000

Od roku 2006 do súčasnosti vzrástol počet firiem s nulovou daňovou povinnosťou o 40.000 subjektov. Z pôvodných 52.000 firiem, ktoré nemusia platiť dane tak ich počet vzrástol na 92.000. Vyčíslil to dnes v Národnej rade (NR) SR minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) v rámci diskusie o návrhu novely zákona o dani z príjmov. Tá sa nesie najmä v duchu plánovaného zavedenia daňových licencií, ktoré minister obhajoval práve týmito údajmi.

Opozícia označuje licencie aj ako daň zo straty, keďže ich budú musieť platiť aj stratové spoločnosti. Kažimír však argumentoval nízkou daňovou povinnosťou firiem. "Napríklad pri akciových spoločnostiach, ktorých počet je stabilný, je za posledných osem rokov v priemere 70 % s nulovou daňovou povinnosťou," zdôraznil Kažimír. Neplatenie daní je tak podľa neho nefér konkurenčnou výhodou, ktorú chce ministerstvo týmto opatrením odbúrať.

Minister spomenul aj príklad učiteľa, ktorý ročne zaplatí na daniach približne 2200 eur a podnikateľa, ktorý sa vyhýba daňovej povinnosti. "Jeden zaplatí 2200 eur ročne a zaplatí napríklad 10.000 eur za auto. Ten druhý má nulovú daňovú povinnosť, možno žije z minimálnej mzdy a vypláca si inou formou svoje benefity, ale kúpi si to isté auto za 8000 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH)," priblížil minister.

Kažimírovým slovám oponoval opozičný poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, ktorý namietal, že deliť spoločnosť na "zlých" podnikateľov, ktorí stoja proti zamestnancom, je škodlivé. "Možno získate cez daňové licencie pár eur navyše, ale zároveň zabezpečíte, že tá kuchárka alebo šofér nebudú mať žiadnu prácu," zhodnotil Kaník.

Do diskusie sa pripojil aj Igor Hraško z OĽaNO, podľa ktorého firma s tromi či štyrmi zamestnancami vznikla preto, aby niečo reálne produkovala. Nechce len špekulovať a neúmyselne platiť dane, ale aj tak nemusí v prvých rokoch vykazovať zisk. Preto by sa podľa neho licencie na podobné firmy nemali vzťahovať. Kažimír následne pripustil zmeny v nastavení podmienok daňových licencií, keďže prvé sa majú platiť až na jar 2015. Je preto priestor na isté korekcie v priebehu roku 2014.

Opozícia chce zabrániť prijatiu daňových licencií cez Ústavný súd

Opozícia brojí proti Kažimírovým daňovým licenciám. SDKÚ-DS, Most-Híd, KDH a hnutie Nová väčšina - Dohoda (NOVA) sa rozhodli podniknúť potrebné kroky na to, aby zabránili schváleniu nových licencií, ktoré sú súčasťou návrhu novely zákona o dani z príjmov. Predstavitelia strán o tom dnes informovali na tlačových konferenciách v Národnej rade (NR) SR.

Strany sú presvedčené, že zavedenie licencií poškodí podnikateľské prostredie na Slovensku. NOVA sa preto rozhodla napadnúť novelu zákona na Ústavnom súde SR. "Začíname rokovania s poslancami opozície o podaní na Ústavný súd. Novela zákona o dani z príjmov retroaktívne zmenila pravidlá hry odpisovania straty pre podnikateľov. Kvôli stabilite podnikateľského prostredia, zamestnanosti je dôležité, aby takýto návrh išiel na Ústavný súd a ten ho mohol zrušiť," priblížil líder hnutia Daniel Lipšic.

Zavedenie daňových licencií sa nepáči ani SDKÚ-DS. Strana preto minulý týždeň spustila petíciu. "Zákony jednej vládnej strany najviac dopadajú na malých podnikateľov. Je tomu tak aj pri zákone o dani z príjmu, keď sa zavádza nová daň. Preto sme iniciovali petíciu proti zavedeniu daňových licencií. Odkedy sme petíciu uviedli, počet signatárov neustále narastá. Doteraz ju podpísalo 1846 ľudí, ktorým nie je ľahostajné to, čo sa na Slovensku deje," priblížil podpredseda strany Ivan Štefanec.

Licencie nepodporuje ani Most-Híd. Strana je presvedčená, že poškodia firmy. "Aj keď stále prebieha diskusia o týchto daňových licenciách, je vidno, že sa to už schváli. Táto súčasná vláda si myslí, že podnikatelia úmyselne obchádzajú platenie daní. Zásadne odmietam takúto kolektívnu vinu," povedal podpredseda Most-Híd Ivan Švejna s tým, že nové zdanenie do budúcnosti odradí ľudí od podnikateľských aktivít.


Každý z nás si veľmi váži podnikateľov, tvrdí poslanec D. Duchoň

Daniel Duchoň
Foto: TASR
Bratislava 29. novembra (TASR) - Nie je pravdou, že by Smer-SD chcel robiť z podnikateľov nepriateľov, ako tvrdia niektorí poslanci NR SR z opozície. Vyhlásil to dnes na záver štvrtého rokovacieho dňa 27. schôdze Národnej rady (NR) SR Daniel Duchoň (Smer-SD). "Každý z nás si veľmi váži podnikateľov," zdôraznil.

Plénum parlamentu dnes celý deň zamestnávala diskusia o vládnom návrhu novely zákona o dani z príjmov. Niesla sa predovšetkým v duchu zavádzania daňových licencií pre podnikateľov, ktoré navrhuje rezort financií. Opozícia licencie označuje za daň zo straty, lebo ju budú musieť platiť všetky firmy, aj tie v strate.

"Neprijímam argumentáciu označiť licencie za novú daň. Je to inštitút, ktorý je odpočítateľný od kladnej daňovej povinnosti," reagoval minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) na záver rozpravy k tomuto bodu. Zároveň argumentoval vysokým počtom firiem, ktoré sú v strate a neplatia dane. "Snáď si všetci uvedomujete, že stav, ktorý tu je, nie je normálny," dodal Kažimír.

Súčasne ani Duchoň nevníma zavedenie daňových licencií ako faktor, ktorý by prispieval k rušeniu obchodných spoločností. Podľa opozície totiž daňové licencie poškodia podnikateľské prostredie a nemožno tvrdiť, že všetci podnikatelia, ktorí sú v strate, sú podvodníci, ktorí úmyselne neplatia dane.

Napríklad nezaradený poslanec Jozef Kollár vyzval ministra Kažimíra, aby stiahol z rokovania návrh na zavedenie licencií. Pokiaľ podnikateľ nezamestnáva žiadneho človeka, nech podľa Kollára platí licenciu. "Ale pokiaľ zamestnáva ľudí, nerobte z neho čerta. Z takejto spoločnosti má štát ročne obrovské príjmy do štátneho rozpočtu," uviedol.

Poslanci NR SR budú v rokovaní pokračovať v utorok 3. decembra. Na zákonodarcov čaká diskusia o novele zákona o azyle a na rad by sa mal dostať aj návrh na zmrazenie platov ústavných činiteľov.

I. ŠTEFANEC: Aby boli pozmeňujúce návrhy rozsiahlejšie ako zákon, je zvrátené

Ivan Štefanec
Foto: TASR/Martin Baumann
Celý legislatívny proces, akým sa v parlamente prijíma novela zákona o dani z príjmov je podľa podpredsedu opozičnej SDKÚ-DS Ivana Štefanca šialená. Samotný zákon má totiž podľa jeho slov 13 strán, ale spoločná správa z výboru k nemu je na 19 stranách a obsahuje 38 pozmeňujúcich návrhov. "A ešte ani nezačne rozprava k zákonu a spravodajca už predloží ďalší pozmeňujúci návrh," kritizoval Štefanec.

Fakt, že sú pozmeňujúce návrhy k zákonu rozsiahlejšie ako samotný zákon považuje za zvrátený. "Mení to podstatu toho, čo predkladateľ pôvodne priniesol do parlamentu," opísal Štefanec. Cez pozmeňujúce návrhy sa totiž do zákona o dani z príjmov zavádza napríklad zníženie dane pre firmy na 22 % či nový inštitút daňových licencií a viacero ďalších opatrení. Práve za najväčšiu absurdnosť právnej normy označil podpredseda SDKÚ-DS daňové licencie. "Zavádzajú novú daň teraz, keď by sme sa mali usilovať zjednodušovať daňový systém," pranieroval rezort financií Štefanec.



Súčasne uznal, že niektoré opatrenia v návrhu sú dobré. Napríklad spomínané zníženie dane. Pripomenul však, že práve terajšia zvláda zvýšila dane pre firmy z 19 % na 23 %. "Keď zvýšite daň o štyri percentá, akoby ste niekomu odsekli štyri prsty a teraz mu chcete jeden prišiť naspäť," opísal Štefanec. Zároveň mu však daňovými licenciami podľa neho ešte odrezávajú piaty prst. Klub SDKÚ-DS tak podľa Štefanca tento návrh zákona nepodporí a práve naopak, bude bojovať proti tomu, aby sa v parlamente prijal.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) na kritiku legislatívneho procesu k zákonu pripomenul opozícii prijímanie emisnej dane vo výške 80 % v čase, keď bola vo vláde. "Emisná daň bola prednesená v pléne v druhom čítaní cez pozmeňujúci návrh prečítaný ústne, ktorý bol na osem strán," zdôraznil Kažimír. Zároveň dodal, že pre túto daň prišla možná hrozba arbitráže pre štát. V prípade, že má opozícia problém s pozmeňujúci návrhmi, je ochotný odložiť hlasovanie o tomto zákone napríklad na ďalší deň.

Daňových licencií sa v pléne zastal poslanec vládneho Smeru-SD Daniel Duchoň, ktorý tvrdí, že má mnoho pozitívnych reakcií od podnikateľov na toto opatrenie. "Podnikatelia vidia, že sú mnohí, ktorí majú firmy, sú roky v strate, ale žijú si komfortným životom," opísal Duchoň. Čiže neplatia dane, lebo ich firmy sú oficiálne v strate, ale napriek tomu sa im darí. Zavedenie licencií tak podľa neho poctiví podnikatelia považujú za nástroj, ktorý vyčistí toto prostredie.