Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Opatrenia vlády neovplyvňujú negatívny vývoj na trhu, tvrdí minister

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vláda podľa Jána Richtera prijala opatrenia hospodárskej politiky na podporu ekonomického rastu, ktoré budú stimulovať vytváranie nových pracovných miest.

Bratislava 23. mája (TASR) – Rozhodujúci vplyv na trh práce na Slovensku má hospodársky vývoj, ktorý výrazne závisí od globálneho hospodárstva.

Podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) to vyplýva zo Správy o aktuálnej situácii na trhu práce v Slovenskej republike. Šéf rezortu práce ju dnes predniesol poslancom v parlamente.

Správa podľa neho zároveň uvádza, že legislatívne opatrenia prijaté vládou neovplyvňovali a neovplyvňujú negatívny vývoj na trhu práce na Slovensku. "Prijaté opatrenia v oblasti daní a odvodov ako aj novelizácia pracovnoprávnych noriem znamenali prínos ku konsolidácii verejných financií a k vyváženému vzťahu medzi zamestnancami a zamestnávateľmi," opísal Richter.

Vláda však podľa neho nesleduje negatívny vývoj na trhu práce so založenými rukami. Prijala opatrenia hospodárskej politiky na podporu ekonomického rastu, ktoré budú stimulovať vytváranie nových pracovných miest. "Tieto opatrenia podporia vytvorenie 78.000 pracovných miest v priebehu rokov 2013 a 2014," vyčíslil Richter.

Uvedomuje si, že situácia na trhu práce je stále veľmi ťažká, ale pozitívne sa podľa jeho slov vyvíja evidovaná nezamestnanosť. "Jej miera nám kontinuálne klesá, v apríli klesla na 14,41 %, čo je medzimesačný pokles o 0,27 %," dodal Richter.