Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Opatrenia vo finančnej oblasti z rezortu financií sú v druhom čítaní

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

Návrh tiež nastavuje dopredaj cigariet, ktoré boli zdanené sadzbou spotrebnej dane platnou do 31. januára, až do vypredania zásob.

Bratislava 30. marca (TASR) – Žiadosť o odklad daňového priznania by mohli daňovníci posielať aj elektronicky e-mailom. Vyplýva to z novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19. Parlament v utorok posunul návrh zákona do druhého čítania. Rokuje o ňom v skrátenom legislatívnom konaní. Materiál zároveň predlžuje uplatňovanie nulovej sadzby dane z pridanej hodnoty na respirátory triedy FFP2 a FFP3 do 30. júna a prináša aj ďalšie zmeny.

Návrh tiež nastavuje dopredaj cigariet, ktoré boli zdanené sadzbou spotrebnej dane platnou do 31. januára, až do vypredania zásob. Podľa súčasne platnej právnej úpravy je možné tieto cigarety predávať, ponúkať na predaj alebo skladovať najneskôr do 31. marca. Novela tiež posúva úhrady odvodov z hazardných hier. Odvody splatné v období od účinnosti návrhu zákona do 31. augusta sa majú posunúť do konca decembra 2021.

Problémy s pandémiou ochorenia COVID-19 podľa materiálu zasiahli aj spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov a správcov bytových domov a nebytových budov. Termín povinnosti predložiť ich ročné vyúčtovanie a správu o činnosti sa má preto posunúť z konca mája na koniec júla a zaviesť možnosť využitia elektronického hlasovania na schôdzach počas pandémie. Zákon by mal byť účinný dňom vyhlásenia.