Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Povinnosti v zákone o odpadoch sa pre podnikateľov zmiernia

Ilustračné foto. Foto: TASR/KR PZ Trenčín

Parlament dnes schválili novelu zákona o odpadoch vrátane pozmeňujúceho návrhu, ktorý plénu predložil poslanec vládnej strany Most-Híd Peter Antal.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Povinnosti pre právnické osoby, ktoré vyplývajú zo zákona o odpadoch, sa zmiernia. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž pri dnešnom hlasovaní 137 hlasmi schválili novelu zákona o odpadoch vrátane pozmeňujúceho návrhu, ktorý plénu predložil poslanec vládnej strany Most-Híd Peter Antal.

Práve tento návrh prinesie úľavy pre podnikateľov z povinností, ktoré pre nich platia od júla tohto roka. Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) v tejto súvislosti minulý týždeň uviedol, že nerád "šije veci horúcou ihlou", ale k takémuto kroku sa rozhodol pristúpiť preto, lebo v zákone o odpadoch platnom od júla tohto roku, sú niektoré duplicitné povinnosti pre podnikateľov.

Okrem toho je podľa neho zriadená pracovná skupina, ktorá by mala pracovať ďalej a odstraňovať nedokonalosti zákona, ktoré ukáže prax. V priebehu budúceho roka by tak mala prísť aktualizačná novela tohto zákona.


Kritika zákona od SaS



Novelu zákona o odpadoch a povinnosti, ktoré priniesla od júla pre podnikateľov, kritizovala predovšetkým opozičná SaS. Podľa poslankyne strany Jany Kiššovej sa takto zaťažujú podnikatelia a niektoré požiadavky sa podľa nej nedajú v praxi zrealizovať.

Po novom sú totiž podľa poslankyne považovaní za výrobcov obalov všetci, ktorí zo zahraničia čokoľvek dovezú zabalené v nejakom obale, alebo všetci, ktorí na Slovensku vyrábajú nejaké produkty a tie balia do obalov a následne predávajú. Zároveň sú podľa SaS za výrobcov neobalových výrobkov považovaní všetci, ktorí si v súvislosti so svojím podnikaním nechajú napríklad vytlačiť letáčiky alebo svoje vlastné vizitky. Na obidve tieto skupiny sa podľa strany vzťahujú nové povinnosti.



Napríklad, podnikatelia sa musia zaregistrovať na ministerstve životného prostredia, tiež musia mať uzavretú zmluvu s odpadovou spoločnosťou a mnohí z nich majú aj povinnosť mesačne vykazovať a posielať hlásenia o tom, koľko odpadu vyprodukovali.

Za nedodržiavanie týchto povinností im pritom hrozia pokuty. Liberáli preto tiež predložili dva pozmeňujúce návrhy k zákonu. Chceli pozastaviť časti zákona, ktoré povinnosti pre podnikateľov prikazujú, prípadne pozastaviť výber pokút za nedodržiavanie týchto povinností. Schválenie pozmeňujúceho návrhu k zákonu od poslanca vládnej strany preto liberáli uvítali.

Poslanci definitívne schválili aj novelu vodného zákona, ktorej účelom je transpozícia európskych smerníc. Tie sa týkajú prioritných látok v oblasti vodnej politiky a ochrany podzemných vôd pred znečistením a zhoršením kvality.