Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Návrh rozpočtu na rok 2014 je podľa Ivana Švejnu volebným rozpočtom

Ivan Švejna Foto: TASR/Tomáš Halász

Upozornil tiež, že ministerstvo financií teraz chce zaviesť opatrenie, ktoré Most-Híd navrhoval vláde už pred rokom. Ide o tzv. obrátenú daň z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané komodity.

Bratislava 5. septembra (TASR) – Návrhom rozpočtu na rok 2014 vláda podľa opozičného poslanca Mosta-Híd Ivana Švejnu ukázala, že zastavuje konsolidačné úsilie, ktoré malo smerovať k vyrovnanému hospodáreniu.

Hoci je v súčasnosti celkový dlh štátu na úrovni 54,9 % hrubého domáceho produktu (HDP), vládny kabinet podľa Švejnu nemá v rozpočte žiadne opatrenia, ktorými chce nájsť chýbajúce peniaze.

"Po preštudovaní tohto návrhu rozpočtu musím konštatovať, že ho považujem za volebný rozpočet," vyhlásil Švejna na dnešnom brífingu v Národnej rade (NR) SR. Pretože práve vo volebnom roku sa podľa jeho slov vlády snažia neuťahovať opasky.

Zároveň pripomenul, že súčasná vláda hneď po nástupe do funkcie vyzvala všetky opozičné strany, aby jej predložili vlastné návrhy na šetrenie verejných financií. Hoci tak strany podľa Švejnu spravili, vláda tvrdila, že žiadna z nich návrhy nepredložila.

Upozornil tiež, že ministerstvo financií teraz chce zaviesť opatrenie, ktoré Most-Híd navrhoval vláde už pred rokom. Ide o tzv. obrátenú daň z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané komodity. Je zapracovaná vo vládnom návrhu zákona o DPH, ktorý na aktuálnej schôdzi parlamentu prešiel do druhého čítania.

"Je to vlastne prenos daňovej povinnosti platenia DPH z dodávateľa na odberateľa a volá sa to obrátená daň," vysvetlil Švejna. Takéto opatrenie neumožňuje pýtať v priebehu procesov DPH od štátu. Pretože najväčší podvodníci s daňami sú podľa neho takzvaní "dpháčkari", ktorí nepodnikajú, ale falošnými dokumentmi vytvárajú fiktívne obchody a následne pýtajú od štátu vratky daní.

Podľa rezortu financií však rok 2012 ukázal, že je možné udržať deficit na uzde aj v roku, v ktorom sa striedajú vlády. "Namiesto plánovaného 4,6-% schodku bol skutočný deficit na úrovni 4,35 %, teda bol nižší o vyše 385 miliónov eur," opísalo Ministerstvo financií (MF) SR v stanovisku. V tomto roku by sa malo podľa rezortu hospodárenie verenej správy dostať k úrovni 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

"Cieľom vlády je pokračovať v znižovaní rozpočtových schodkov," doplnilo MF. Očakáva, že po výraznom raste dlhu od roku 2010 by sa situácia mala stabilizovať a po roku 2014 by mal podiel dlhu na HDP klesať.