Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Opozícia nesúhlasí so skráteným konaním pri novele stavebného zákona

Na archívnej snímke Pavol Zajac Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa Pavla zajaca z KDH kabinet Roberta Fica vládne už osem rokov a mohol už dávno pripraviť zákon na podporu významných investícií.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Opoziční poslanci vidia riziká v prijatí novely stavebného zákona v skrátenom legislatívnom konaní. Podľa nich sa majú urobiť zmeny, ktoré môžu mať negatívny vplyv do budúcnosti v prípade problematických investící. "Toto, čo nám prišlo na stôl, je už druhým skráteným legislatívnym konaním pre jednu investíciu. Všetci dobre vieme, že tento návrh na skrátené konanie aj zákon je pre jednu investíciu," povedal v pléne opozičný poslanec Pavol Zajac (KDH) s tým, že na konci júna tohto roka minister hospodárstva Vazil Hudák prišiel so skráteným legislatívnym konaním do parlamentu a tváril sa, že strategický park sa bude dotýkať rôznych investorov. "Nakoniec pod tlakom odpovedal, že ide o jednu investíciu pre automobilku Jaguar Land Rover, ktorá má byť pri Nitre," skonštatoval Zajac.

Podľa neho kabinet Roberta Fica vládne už osem rokov a mohol už dávno pripraviť zákon na podporu významných investícií. "Dávno už mohla vláda pripravovať a nie prísť so skráteným konaním, narýchlo ušitým zákonom, ktorý môže mať aj svoje riziká," povedal Zajac.

Upozornil, že v samotnej novele zákona je napríklad problematický bod týkajúci sa vyvlastňovania pozemkov. Právnou normou sa má totiž zakotviť, že ak vlastník vyvlastňovaného pozemku alebo vyvlastňovanej stavby zomrel, alebo bol vyhlásený za mŕtveho a pozemok alebo stavba nebola predmetom dedičského konania, účastníkmi vyvlastňovacieho konania sú osoby, ktoré preukážu, že ako dedičia prichádzajú do úvahy. Navrhovateľ vyvlastnenia pritom nie je povinný zisťovať takýchto domnelých dedičov, ktorých má zastupovať Slovenský pozemkový fond až do právoplatnosti osvedčenia o dedičstve alebo právoplatnosti rozhodnutia súdu o dedičstve. Toto ustanovenie je podľa Zajaca za hranicou ústavnosti. "Klub KDH bude proti skrátenému legislatívnemu konaniu. Chceme aj takéto investície, ale nie za každú cenu. Verejnosť má právo sa dozvedieť, koľko nás bude stáť vrátane vykupovania pozemkov, vrátane vyvlastnenia," dodal Zajac.

Podľa opozičnej poslankyne Lucie Žitňanskej (Most-Híd) si vláda ani nedala námahu, aby poslancom odôvodnila skrátený legislatívny proces. "Hovorí len o potenciálnych hospodárskych škodách. Všetci vieme, o čo ide, tak to sem treba napísať, že ide o Jaguar Land Rover, ak ide oň. Ak nie, nie je dôvod na skrátené konanie. Naozaj si vláda robí z parlamentu 'podržtašku'," doplnila Žitňanská.

Podobný názor má aj nezaradený poslanec Mikuláš Huba. "Máme doslova len pár hodín na to, aby sme domysleli všetky možné negatívne dôsledky tejto zásadnej zmeny stavebného zákona a ďalších právnych noriem," podotkol Huba s tým, že v skrátenom režime nemajú poslanci čas dôkladne prediskutovať všetky možné negatívne vplyvy novely s odbornou verejnosťou. "Je verejným tajomstvom, že tento zákon je šitý na mieru jednej veľkej investícii. Ale keď bude prijatý, bude ho možno použiť, využiť, ale aj zneužiť aj v prípade iných veľkých strategických investícií, ktoré môžu byť spornejšie a môžu mať ešte negatívnejšie dopady, ako je táto konkrétna plánovaná investícia," tvrdí Huba.

Podľa poslancov vládnej strany Smer-SD, opozícia by mala oceniť, že Slovensko je v hre o novú automobilku. Poslanec Otto Brixi (Smer-SD) uviedol, že počas minulej vlády sa na Slovensko investori nehrnuli. "Keď ste boli vy vo vláde, investori sa nepreháňali v tom, aby na Slovensko prišli. Pán poslanec Zajac vy ste jeden zo 150 ľudí, ktorým by malo na tejto krajine záležať a namiesto toho ste absolútne deštruktívny voči tomu, čo sa v tejto krajine deje. Mali by ste byť prvý, ktorý by mal ministrovi dopravy tlieskať, že vôbec nejaký investor by prišiel," dodal Brixi.