Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

SNS a Most-Híd navrhujú zrušenie daňových licencií od roku 2018

Ilustračné foto Foto: TASR

Dôležitosť takýchto pozitívnych krokov zo strany vlády zdôraznil aj prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Daňové licencie by sa mali na Slovensku od 1. januára 2018 zrušiť. Navrhujú to poslanci koaličných strán SNS a Most-Híd v novele zákona o dani z príjmov, ktorú dnes predložili do parlamentu.

"Je to ďalšie z opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Návrh sa predkladá podľa jeho slov po dohode vo vládnej koalícii.

"Je nesmierne dôležité, aby vláda, vládna koalícia pokračovala v tomto dobrom trende, v týchto dobrých správach pre podnikateľov a živnostníkov," dodal poslanec Gábor Gál (Most-Híd).

Dôležitosť takýchto pozitívnych krokov zo strany vlády zdôraznil aj prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka, podľa ktorého je Slovensko akoby krajinou živnostníkov, malých a stredných podnikov. Zároveň očakáva, že sa bude ďalej pracovať napríklad na otázke živnostenských licencií či rodinného zdaňovania alebo znižovania administratívneho a daňového zaťaženia podnikateľov.

Na základe návrhu novely by sa tak mal od 1. januára 2018 zrušiť inštitút daňovej licencie. V prípade daňovníka, ktorého zdaňovacím obdobím je kalendárny rok, sa daňová licencia posledný raz uplatní za zdaňovacie obdobie 2017. Ak zdaňovacím obdobím daňovníka je hospodársky rok, daňová licencia sa posledný raz uplatní v zdaňovacom období končiacom v priebehu kalendárneho roka 2018.