Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

T.Malatinský: Zákon o podpore OZE zdrojov energie je v poriadku

Poslanci opozície totiž tvrdia, že zákon je šitý na mieru finančnej skupine Penta a jej podniku Paroplynový cyklus (PPC).

Bratislava 19. decembra (TASR) – Zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE) z dielne ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smer-SD) je podľa samotného predkladateľa návrhu v poriadku. Malatinský takto reagoval v Národnej rade (NR) SR v rozprave k druhému čítaniu o novele o OZE na kritiku, ktorá sa na neho zniesla zo strany opozície.

Poslanci opozície totiž tvrdia, že zákon je šitý na mieru finančnej skupine Penta a jej podniku Paroplynový cyklus (PPC). "Zákon podporuje aj PPC, ale len ak bude rekonštruovať a investovať," bránil sa Malatinský. V akej výške bude táto podpora, bude podľa jeho slov záležať od toho ako bude firma investovať. "Pri slabej investícii nevypočítame ani nijakú podporu, takže to je bezpredmetná kritika," skonštatoval minister.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) podľa jeho slov upozornil na to, že keby rezort hospodárstva takto nekonal, mohlo by dôjsť k národohospodárskym škodám možným zvýšením taríf cien za energie. Preto chcelo ministerstvo konať teraz, aby mohol zákon platiť od budúceho roka.

Opozícii sa totiž nepáči ani fakt, že sa novela prerokúvava v skrátenom legislatívnom konaní. "Tichosť a arogantnosť" s akou sa Smer-SD snaží zákon presadiť tak podľa Igora Matoviča (OĽaNO) naznačuje, že "niekto veľmi vplyvný drží veľmi vplyvného človeka v Smere veľmi pevným stiskom za veľmi citlivé partie pre každého jedného chlapa".