Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Podmienky bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci sa upravia

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vyplýva to z novely zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci z dielne ministra práce Jána Richtera, ktorú dnes schválili poslanci Národnej rady SR.

Bratislava 23. mája (TASR) – Podmienky bezpečnosti a ochrany života a zdravia zamestnancov pri práci sa upravia.

Ide najmä o zmeny podmienok pri poskytovaní rekondičných pobytov, ale aj ustanovenie profesií, pri ktorých je zdravotná spôsobilosť na prácu podmienkou na vydanie dokladu o absolvovaní výchovy a vzdelávania na obsluhu a vykonávanie niektorých činností.

Vyplýva to z novely zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci z dielne ministra práce Jána Richtera (Smer-SD), ktorú dnes schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

V prípade rekondičných pobytov presadil Richter napríklad skrátenie doby výkonu vybraného povolania, ktorá je podmienkou účasti na rekondičnom pobyte. Dôvodom je podľa ministerstva práce zvýšenie starostlivosti o zamestnancov.

Zároveň sa po novom upravuje to, aby zamestnávateľ zabezpečoval pracovníkom pitný režim podľa vnútorného predpisu, ktorým upraví podrobnosti potrebné na jeho zabezpečenie. Predlžuje sa tiež doba, po ktorej môže firma či zamestnanec požiadať o vydanie oprávnenia na výchovu a vzdelávanie, ak bolo oprávnenie odobraté za nedodržanie zákonom stanovených podmienok.