Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Cenové porovnania pri súťažiach nad 100.000 eur sa robiť nebudú

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona o verejnom obstarávaní z dielne opozičných poslancov SaS Eugena Jurzycu, Petra Osuského a Jany Cigánikovej.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) pri súťažiach v hodnote najmenej 100.000 eur cenové porovnania predmetu zákazky na dostupnom trhu robiť nebude. Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona o verejnom obstarávaní z dielne opozičných poslancov SaS Eugena Jurzycu, Petra Osuského a Jany Cigánikovej.

Poslanci navrhovali, aby úrad následne po takomto cenovom porovnaní zákazky zverejnil výsledky v centrálnom registri zmlúv a na svojom webovom sídle. Týmto opatrením chceli dosiahnuť to, aby bola cenová úroveň daného predmetu zákazky všeobecne známa. Poslanci sú totiž presvedčení, že v prípade, ak by došlo k významnej odchýlke pri ponúkanej cene v súťaži, okamžite to upozorní zadávateľa a aj verejnosť na neobvyklú a podozrivú ponuku. To podľa predkladateľov znemožní, aby boli takéto ponuky úspešné, pretože to zvýši kontrolu verejnosti.

Zároveň chceli poslanci v novele zákona upraviť pri súťažiach aj zadanie zákazky v opise jej predmetu. Chceli znemožniť udávanie takých kritérií, podmienok či iných požiadaviek, ktoré vopred pre svoju neobvyklú konkrétnosť, špecifickosť, ktorá ale nemá významný vplyv na naplnenie účelu zákazky, znemožňujú účasť väčšine potenciálnych účastníkov. Touto zmenou chceli reagovať na v praxi sa vyskytujúci jav, keď predmet verejného obstarávania je natoľko špecifikovaný, že jeho kritériá sú vopred nastavené pre možnú výhru len určitého účastníka a vylučujú tak ostatných záujemcov. Dalo by sa tak zabrániť takzvanému "šitiu verejného obstarávania na mieru" vopred vytipovaným záujemcom.