Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

J. Richter: Zdroje na financovanie sociálnych služieb sa strojnásobili

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR/Martin Baumann

V záverečnom slove k právnej norme to vyhlásil minister práce Ján Richter (Smer-SD). Odmieta tvrdenia opozície, že novela bola predložená do parlamentu bez zhody s odborníkmi či zriaďovateľmi.


Bratislava 12. septembra (TASR) - Zásadným cieľom novely zákona o sociálnych službách je zefektívniť ich financovanie. Opatrenia týkajúce sa kvality služieb chce rezort predstaviť začiatkom budúceho roka. V záverečnom slove k právnej norme to vyhlásil minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Minister priblížil, že problematikou sociálnych služieb sa zaoberala dva roky aj pracovná komisia. "Zásadná diskusia sa neviedla ani tak o kvalite, ako o financovaní. V programovom vyhlásení vlády je zefektívniť systém viaczdrojového financovania sociálnych služieb zavedením príspevku podľa stupňa odkázanosti pre všetkých zriaďovateľov. Od 1. januára chystáme konkrétne kroky, ktoré sa budú týkať aj kvality," uviedol Richter.

Upozornil tiež, že aj samotní zriaďovatelia zariadení chceli, aby sa o ňom rokovalo a bol predložený do parlamentu, aj keď má nedostatky. Preto odmieta tvrdenia opozície, že novela bola predložená do parlamentu bez zhody s odborníkmi či zriaďovateľmi sociálnych služieb. Taktiež zdôraznil, že sa zvýšili zdroje na financovanie sociálnych služieb, a to až trojnásobne. "V roku 2012 bol rozpočet na sociálne služby 32 miliónov eur, v roku 2017 to bolo 92 miliónov eur. Neexistuje jedna jediná kapitola, kde by sa trojnásobne zvýšil rozpočet. Prostriedky sú, idú a aj z hľadiska budúcnosti pôjdu," podotkol Richter.

Súhlasí s tým, že posudková činnosť potrebuje zmeny. "V januári budúceho roka by mal byť návrh na stole v tejto snemovni," prisľúbil Richter. Zároveň však upozornil na to, že to bude veľmi zložité. Taktiež je podľa Richtera "potrebné aj dobre zmapovať", koľko je reálne žiadateľov o poskytnutie sociálnej služby, keďže jeden žiadateľ si mohol dať aj päť žiadostí. "Potrebujeme mať tieto veci zmapované a podľa toho ísť, kde je potrebné posilniť kapacity, výstavbu a rozšírenie kapacít," doplnil Richter.

Zároveň vyhlásil, že je pripravený diskutovať a pracovať na možných vylepšeniach zákona do druhého a tretieho čítania.