Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Odvodovú úľavu pre rodičov detí do šesť rokov nezavedú

Simona Petrík. Foto: TASR/Michal Svítok

Parlament dnes odmietol návrh novely opozičných poslancov Jozefa Mihála (nezaradený), Simony Petrík (nezaradená) a podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS).

Bratislava 19. septembra (TASR) - Rodičia detí nebudú oslobodení od odvodového zaťaženia. Parlament dnes odmietol návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorý do parlamentu predložila trojica opozičných poslancov Jozef Mihál (nezaradený), Simona Petrík (nezaradená) a podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS).

Poslanci navrhovali oslobodenie rodičov, hlavne matiek, od odvodového zaťaženia pri práci na čiastočný úväzok, a to až do 6 roku veku dieťaťa. Týmto opatrením chceli pozitívne motivovať matky, aby nestrácali kontakt s pracovným prostredím, a zároveň motivovať zamestnávateľov, aby pracovné pozície na čiastočné úväzky vytvárali. "Potrebujeme, aby boli čiastočné úväzky atraktívnejšie pre zamestnávateľov aj zamestnancov. Návrh zákona ponúka rodičom starajúcim sa o deti do 6 rokov, ktorými sú stále väčšinou matky, možnosť prepojiť starostlivosť o dieťa s čiastočným zapojením sa do trhu práce," priblížila Petrík.

Zákonodarcovia navrhovali zaviesť tzv. odvodovú výnimku, teda úľavu na sociálne aj zdravotné poistenie pre zamestnanca aj zamestnávateľa. "Nebudú povinné odvádzať poistné na tieto poistenia a tak sa dosiahne zníženie ceny práce pre zamestnávateľa a zvýšenie čistého príjmu pre zamestnanca. Úľava sa bude vzťahovať len na prípady, keď mzda vyplývajúca z pracovného pomeru nebude vyššia ako 40 % priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve SR," doplnila Petrík.