Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Okruh prijímateľov regionálneho príspevku sa rozšíri o podnikateľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyplýva to z novely zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov, ktorý v utorok schválili poslanci Národnej rady SR. Novela nadobudne účinnosť 1. apríla.

Bratislava 30. januára (TASR) - Okruh prijímateľov regionálneho príspevku sa rozšíri o fyzické osoby – podnikateľov. Vyplýva to z novely zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov, ktorý v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Novela nadobudne účinnosť 1. apríla.

"Predkladaný návrh zákona rozširuje okruh oprávnených prijímateľov regionálneho príspevku o fyzické osoby – podnikateľov. Návrh taktiež upravuje pôsobnosť Úradu vlády Slovenskej republiky a okresných úradov v sídle najmenej rozvinutých okresov, spôsob kreovania, pôsobnosť a zloženia Rady pre rozvoj najmenej rozvinutých okresov a vytvorenie výborov na okresnej úrovni," konštatuje sa v predkladacej správe k novele.

Novela prináša aj zvýšenie počtu najmenej rozvinutých okresov. Dosiahne sa to zmenou výpočtu miery evidovanej nezamestnanosti pre zápis do zoznamu najmenej rozvinutých okresov z 1,6-násobku na 1,5-násobok priemernej miery evidovanej nezamestnanosti.

Právna norma zakotvuje aj ustanovenia o ročných prioritách, ako vládou schválený záväzný dokument, ktorý predstavuje podklad pre poskytnutie regionálneho príspevku oprávneným prijímateľom a podmienky, za ktorých je možné regionálny príspevok poskytnúť.