Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Opozícia iniciuje sériu výborov k problémom portálu Slovensko.sk

Na snímke poslanec NR SR Jozef Viskupič (Oľano-Nova) Foto: TASR/Martin Baumann

Vzhľadom na problémy opozícia vyzýva podpredsedu vlády P. Pellegriniho, aby štát zatiaľ odvolal povinnosť podnikateľov komunikovať elektronicky.


Bratislava 21. septembra (TASR) - Problémom portálu verejnej správy Slovensko.sk by sa mala venovať séria mimoriadnych výborov Národnej rady (NR) SR. Na ich zvolaní pracuje opozícia, zasadnúť by mohli začiatkom októbra, avizoval dnes poslanec hnutia OĽaNO Jozef Viskupič.

"Boli oslovení predsedovia gesčných výborov k zákonu o e-goverenmente – finančný, hospodársky, pre regionálny rozvoj. Z hospodárskeho výboru a výboru pre regionálny rozvoj máme už aj spätnú väzbu," priblížil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente. Prvý z nich by sa mal konať 3. októbra, zámerom je iniciovať poslanecký prieskum v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES), ktorá má štátny portál na starosti. Termíny ďalších sa ešte musia dohodnúť.

Opozícia systému elektronickej komunikácie so štátom, ktorý je pre podnikateľov od 1. júla tohto roka povinný, vyčíta viaceré nedostatky. "Hlavným problémom je neschopnosť prihlásiť sa do systému, ktorý následne nedokáže doručiť väčšie dokumenty. Systém padá a ľudia, ktorí sú viazaní lehotami tieto lehoty nemôžu splniť, tým pádom im hrozia sankcie," upozornil Viskupič.

Tento problém si však podľa poslanca opozičnej SaS Karola Galeka NASES a Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII) Petra Pellegriniho (Smer-SD) prehadzujú ako horúci zemiak. "Agentúra je paradoxne kompetenčne mimo vplyvu úradu Petra Pellegriniho. Aj na toto sa chceme na výbore pýtať, vrátane riešení a termínov," avizoval zákonodarca.

Vzhľadom na tieto problémy opozícia vyzýva Pellegriniho, aby štát odvolal povinnosť podnikateľov komunikovať elektronicky, až kým sa záťažovým testom nepreukáže, že tento systém je plne funkčný.