Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

P.KAŽIMÍR: ECB bude môcť nakúpiť slovenské dlhopisy za 3,2 mld. eur

Na archívnej snímke podpredseda vlády SR a minister financií SR Peter Kažimír (SMER - SD). Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nie je isté, či sa tento zámer podarí naplniť, či investori budú ochotní dlhopisy predať, dodal Kažimír.

Bratislava 29. januára (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) bude môcť v tomto roku nakúpiť aj slovenské dlhopisy. Uviedol to v dnešnej parlamentnej Hodine otázok minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

"Podľa vyhlásení ECB v roku 2015 môže nakúpiť slovenské dlhopisy v hodnote 3,2 miliardy eur. Avšak pravdepodobne to bude v účtovnej hodnote, čo v súčasnosti v podmienkach na trhu znamená menej ako 3 miliardy eur v menovitej hodnote. Nie je isté, či sa tento zámer podarí naplniť, či investori budú ochotní dlhopisy predať," priblížil Kažimír.

Zároveň doplnil, že cieľom tohto opatrenia je bojovať proti rizikám deflácie. "Taktiež je krokom, ktorý má napomôcť veľmi slabému oživovaniu ekonomík v eurozóne kvôli veľmi nízkym úrokovým sadzbám," vysvetlil v pléne Kažimír. Slovensko by si podľa jeho slov malo udržať v tomto roku povesť dôveryhodnej krajiny na finančných trhoch. Krajine by sa tak malo aj naďalej dariť požičiavať si za výhodných podmienok.

Podľa Kažimíra ohlásenie kvantitatívneho uvoľňovania sa už v súčasnosti prejavilo na poklese úrokových sadzieb na dlhopisoch. "Nakoľko sa o opatreniach ECB špekulovalo už vopred a oznam o realizácii opatrenia bol zverejnený už minulý týždeň, predpokladáme, že trhy preniesli realitu ohlásenia kvantitatívneho uvoľňovania už do ocenenia aj našich dlhopisov, pretože úrokové sadzby väčšiny krajín eurozóny sa zmenšili asi o 0,2 %," doplnil šéf rezortu financií.

ECB plánuje nakupovať privátne a štátne dlhopisy s ratingom v investičnom pásme v objeme 60 miliárd eur mesačne. ECB chce tento program odštartovať v marci tohto roka a trvať by mal do septembra 2016.