Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Poslanci ukončili prvý deň diskusiou o schránkových firmách

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Plénum rokuje o novele v zrýchlenom režime, aby platila už od 1. januára 2015.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Schránkové firmy s neznámymi vlastníkmi sa nemajú obohacovať na úkor štátu. Zhoduje sa v tom vláda aj opozícia. Obe skupiny pripravili vlastné riešenie, ktoré má zabrániť schránkovým firmám s nejasnými vlastníkmi čerpať verejné zdroje.

Opozičná novela zákona o verejnom obstarávaní si na prerokovanie ešte počká, prednosť dostala vládna úprava. Poslanci diskusiou o nej ukončili prvý rokovací deň 44. schôdze. Plénum rokuje o novele v zrýchlenom režime, aby platila už od 1. januára 2015.

Vládne riešenie má zamedziť účasti schránkových firiem vo verejnom obstarávaní. Verejného obstarávania by sa po novom mohla zúčastniť len taká právnická osoba, ktorá bude schopná preukázať vlastnícke vzťahy až po úroveň fyzickej osoby.

Výnimku majú tvoriť akciové spoločnosti kótované na burzách v členských štátoch Európskej únie, Európskeho hospodárskeho priestoru a OECD, ako aj ich dcérske spoločnosti. Tieto firmy totiž podľa predkladateľa musia splniť rad náročných kritérií, a preto nemôže ísť o klasické schránkové firmy.

"Dôvodom predloženia návrhu zákona je snaha zabezpečiť, aby sa verejného obstarávania mohli zúčastňovať iba spoločnosti so známou vlastníckou štruktúrou, čím vznikne priestor pre ucelenejší obraz o možných prepojeniach na politické pozadie," argumentuje predkladateľ.

Opozícia vládnu novelu kritizuje. Podľa Lucie Žitňanskej (Most-Híd) neodhaľuje skutočných užívateľov výhod ani biele kone v schránkových firmách. Navyše sa týka len tendrov, nerieši schránkové firmy, ktoré sa dostávajú k verejným zdrojom inak ako cez verejné súťaže.

Žitňanská volá po tom, aby zákon odkrýval konečných užívateľov výhod, a to tak pri tendroch, ako aj pri inom použití verejných prostriedkov. O vládnej novele by mal parlament rozhodnúť definitívne v priebehu pár dní.