Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Poslanci Smeru chcú zakázať tzv. kazítka, SOI o ich výskyte nevie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Právnou normou zakazujúcou tzv. kazítka sa poslanci začali zaoberať v závere šiesteho rokovacie dňa 51. schôdze NR SR.

Bratislava 14. mája (TASR) - Zaviesť zákaz pre výrobcov, dovozcov, dodávateľov a predávajúcich upraviť výrobok tak, že sa cielene zníži jeho kvalita alebo skráti životnosť, je cieľom novely zákona o ochrane spotrebiteľa, ktorú do NR SR predložili poslanci Otto Brixi a Anton Martvoň (obaja Smer-SD). Právnou normou zakazujúcou tzv. kazítka sa poslanci začali zaoberať v závere šiesteho rokovacie dňa 51. schôdze NR SR.

Poslanci zakazujú vložiť do výrobku súčasť, ktorá môže spôsobiť skrátenie životnosti výrobku či jeho nefunkčnosť, prípadne vznik chyby, ku ktorej by nedošlo, keby výrobok nebol takto upravený. "Týmto návrhom chceme postihnúť praktiky evidované v niektorých členských štátoch EÚ a založené na zakomponovaní tzv. kazítok do výrobkov. Tie majú spôsobiť, že produkt po istom čase alebo inom zásahu (napríklad softvérovom) stratí svoje vlastnosti a stane sa chybným spravidla krátko po uplynutí záručnej doby," vysvetľujú Brixi a Martvoň.

Časť opozície návrh zákona kritizuje. Proti je poslankyňa a spotrebiteľská ombudsmanka Helena Mezenská (OĽaNO), liberáli z SaS a Alojz Hlina (KDH) nazval návrh zákonom o vesmírnych bytostiach. "Predkladatelia nepredložili žiaden dôkaz, ktorým by nás presvedčili, že kazítka sú reálny problém. Je to lacná vlna populizmu, na ktorej sa chcú zviesť a podceňujú ľudí, že im na to naletia," upozornili Eugen Jurzyca a Jana Kiššová (obaja SaS).

O výskyte tzv. kazítok vo výrobkoch nemá vedomosť ani Slovenská obchodná inšpekcia (SOI). Povedal to dnes zastupujúci minister hospodárstva Peter Kažimír (Smer-SD). "SOI do dnešného dňa nedostala žiadny spotrebiteľský podnet na uvedenú tému a ani pri doterajšej činnosti skúšok bezpečnosti výrobkov nezískala vedomosť o existencii tzv. kazítok v žiadnom sortimente výrobkov," uviedol Kažimír. Dodal, že ani laboratóriá, ktoré vykonávali skúšky, neupozornili SOI na existenciu podozrivých súčiastok v ktoromkoľvek nepotravinovom sortimente.

Kažimír však priznal, že tieto praktiky už evidujú v niektorých členských štátoch EÚ. Napríklad vo Francúzsku túto problematiku upravili v rámci trestného práva. "Táto úprava má najmä preventívny charakter a spadá do oblasti ochrany ekonomických záujmov spotrebiteľa," povedal.

Pokiaľ ide o sankcie, minister pripomenul, že na Slovensku zatiaľ zákon kazítka nerieši. "SOI preto nevykonala ani jednu kontrolu, a teda neuložila žiadne sankcie. Z toho dôvodu nevedie ani súdne spory, ani nemá vedomosť o súdnych sporoch vedených medzi spotrebiteľmi a podnikateľmi, ktorí vo výrobkoch použili kazítko," uviedol Kažimír s tým, že SOI ani ministerstvo hospodárstva nemajú takéto štatistiky.

Plénum bude v rokovaní pokračovať v piatok (15.5.) ráno. Na rad prídu ďalšie poslanecké návrhy zákonov výlučne z opozičnej dielne.